Русия – с агресия, лавиране и реваншизъм към дълбока изолация

Русия – с агресия, лавиране и реваншизъм към дълбока изолация Снимка: doulitsa.com

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков върна историята 75 години назад, към понятия и терминология от Втората световна война.

След многократните уверения, че няма да напада Украйна, които днес грубо наруши, Кремъл подмени и целта на атаката си, като започна от помощ за сепаратистките Донецка и Луганска републики, премина през „освобождение” на украинския народ от правителството му и сега вече преследва нацисти.

„Трябва да прочистим Украйна от пронацистки настроени хора. Сроковете на операцията ще определи Путин, което зависи от нейната резултатност  и целесъобразност”, каза на брифинг Песков и с едно изречение разкри, че политическото мислене на руското правителство е дълбоко заседнало в миналото

В отговор на въпрос за възможни ответни стъпки и въвеждане на лични санкции срещу руския президент и членовете на руското правителство, Песков заяви: „Русия не може да попадне зад желязна завеса, не е възможно да се изолира такава страна”.

Един от най-големите подръжници на Путин в Европа, президентът на Чехия Милош Земан го опроверга с остро изявление. „Русия извърши престъпление срещу човечеството. Преди казвах, че руснаците не са луди, за да нахлуят в Украйна, сега виждам, че съм сбъркал. Пълна изолация и самота очакват Русия”. 

„Разбира се, ще направим всичко, за да запазим страната си в безопасност. Прсъединяваме се към възмущението на нашите съюзници и приятели по целия свят“, каза британският премиер Борис Джонсън и добави, че Обединеното кралство ще работи заедно с партньорите си толкова време, колкото е необходимо, за да гарантира възстановяването на независимостта и суверенитета на Украйна. 

Той определи руската инвазия като "акт на безразсъдна и безсмислена агресия" и атака срещу демокрацията и свободата в Източна Европа и в целия свят. Джонсън декларира, че Великобритания винаги ще защитава правото на една страна да избира своето бъдеще.

В свое изявление НАТО призова Русия незабавно да прекрати военните действия и да изведе силите си от цялата територия на Украйна, като съблюдава строго международното хуманитарно право и осигури безопасен и безпрепятствен достъп за хуманитарна помощ до всички нуждаещи се. 

Алиансът отбелязва, че Русия трябва да носи пълната отговорност за последстивята от действята си и ще плати много висока икономическа и политическа цена. В изявлението се казва се още, че НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за обезпечаване на безопасността и отбраната на съюзниците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: