Евродепутат нарече Путин „Сталин и Хитлер в едно” (обзор)

Евродепутат нарече Путин „Сталин и Хитлер в едно”  (обзор) Снимка: ghall.com.ua

Вицепрезидентът на Еевропейската народна партия и бивш министър на литовската отбрана Раса Юкнявичене коментира действята на руския президент по канала „Навальный LIVE”, който се следи от 2.5 милиона абонати.

Окачествявайки Владимир Путин, тя направи аналогия със ситуацията от 1938 г., когато Германия анексира Чехословакия и по-късно подели със СССР откъснати територии от Полша, Прибалтика, Финландия и Румъния. Юкнявичене подчерта, че одобрява шоковата реакция на западните държави и смята, че те са разбрали по трудния начин как действа Русия – и то не за първи път. 

„Путин дойде на власт с цел да унищожи демокрацията в Русия и да възстанови бившия СССР, така че няма на какво да се учудваме сега. Диалог трябва да се води, но с руската общественост, не и с Кремъл”, каза Юкнявичене. „Важното сега е да се помогне на Украйна – защото надявам се вече всички разбират, че това не е агресия само срещу Украйна, но и срещу западната цивилизация, НАТО, ЕС и въобще срещу демокрацията”, допълни литовската евродепутатка, цитирана от theins.ru.

Генералният секретр на ООН Антониу Гутериш заяви, че Русия е нарушила суверенитета на Украйна, нанасяйки „смъртоносен удар на Минските споразумения”. Според него едностранните действя на Русия противоречат на основополагащи принципи на ООН. 

„Особено обезпокоен съм от извращаването на понятието „миротворчество”, продължи Гутериш и изключи твърденията, че в Донецка и Луганска републики е провеждан геноцид на рускоезичното население. „Призовам за възстановяване на законността. Сега са необходими сдържаност, разум и незабавна деескалация”, завърши брифинга си Гутериш.

Министерството на външните работи на Украйна препоръча на своите граждани незабавно да напуснат Русия. Става дума за около 3 милиона украинци, включително и членове на смесени семейства. В последно време над 40 страни призоваха гражданите си да направят същото. 

Русия твърди, че Украйна продължава да обстрелва позиции в Луганска и Донецка републики. В руски медиии обаче има достатъчно данни от бойци на двете територии, които признават, че сами устройват провокации и обстрелват мирното население. Местните жители също потвърждават, че от страната на Украйна не стреля никой.

Съветът по национална безопасност на Украйна прие решение да обяви 30-дневно извънредно положение на цялата си територия, с изключение на Донецка и Луганска области, тъй като там от 2014 г. действа специален режим. 

На въпрос на журналисти до къде може да стигнат руските войски в Украйна, Владимир Путин отговори така: „Първо, не съм казал, че нашите войски ще се насочат право натам. Второ, невъзможно е да се предскажат някакви конкретни действия - зависи от конкретната ситуация на място”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: