Русия е издала над 720 000 руски паспорта на жители на Източна Украйна

Русия е издала над 720 000 руски паспорта на жители на Източна Украйна Снимка: exclusivedocumentsnetwork.com

Освен руско гражданство, Москва предлага на новите си поданици членство в управляващата партия, ваксини срещу Covid-19 или търговски преференции за местните производители.

Кремъл отрича военната си подкрепа за сепаратистките райони и твърди, че там се сражават руски доброволци, загрижени за съдбата на рускоезичното население. По този начин Москва иска да убеди света, че не е страна в конфликта, който уби над 14 000 души, припомня Euronews.

През април 2019 г. - ден след президентската победа на Владимир Зеленски, Путин подписа указ за опростена процедура за даване на руско гражданство на жителите на Донецка и Луганска области. Оттогава над 720 000 души – около 18% от населението – са получили руски паспорти. От миграционната служба в Донецк, казват, че процедурата е „изключително опростена“ .

Новите руски граждани смятат, че руското поданство им дава защита. „Близките ни в Русия казват, че Путин няма да ни изостави и всичко ще бъде наред“, надяват се мнозина и допълват, че с руските паспорти ще могат да пътуват до Русия и да се възползват от предимствата на руските граждани, напр. безплатно здравеопазване. За това се изискват някои допълнители стъпки, но миналия месец Путин възложи на правителството да облекчи бюрокрацията.

Новите руски граждани са и нови гласоподаватели. Жителите на самопровъзгласилите се Донецк и Луганск с руски паспорти бяха заведени с автобуси до близката Ростовска област, за да гласуват на миналогодишните руски парламентарни избори, както и на референдума през 2020 г. за конституционната реформа, която позволи на Путин да се кандидатира за два допълнителни мандата. 

През декември управляващата партия на Кремъл „Единна Русия“ прие в редиците си висши служители в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, заедно с около 200 „редови” жители на контролираните от сепаратистите райони.

На фона на предупрежденията за възможна руска инвазия в Украйна, мнозина се опасяват, че Москва може да използва стотиците хиляди нови руски граждани в Донбас като претекст за военни действия, за да ги защити. Русия вече използва подобен предлог през 2008 г. по време на войната с Грузия, след като раздаде руски паспорти на жителите на отцепилите се Южна Осетия и Абхазия.

Миналата седмица руските депутати призоваха Владимир Путин да обяви независимостта на двете народни републики в Източна Украйна. Той не казва как ще действа, но даде знаци, че не е склонен да подкрепи идеята, която би нарушила споразумението от 2015 г. относно статута им - широка автономия в рамките на Украйна.

Искането обаче стои на масата. Анализатори казат, че Кремъл е много по-заинтересован да запази статута на контролираните от сепаратистите райони, а Путин да внушава, че обмисля различни варианти и да подхвърля, че във всеки момент може да предприеме „защита на руските граждани”, поддържайки напрежението с подобна реторика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: