Збигнев Рау: Рискът от война в Европа е най-висок за последните 30 години

Збигнев Рау: Рискът от война в Европа е най-висок за последните 30 години Снимка: wiadomosci.onet.pl

Европейският регион сега е по-близо до война, отколкото когато и да било през последните 30 години

Това мнение изрази полският външен министър Збигнев Рау в началото на заседанието на Съвета на ОССЕ, съобщава   Dziennik Gazeta Prawna.

Ръководителят на полската дипломация подчерта, че сега страните от ОССЕ са изправени пред особени предизвикателства пред мира и сигурността.

„Продължителните конфликти, военни сблъсъци, радикализация, тероризъм, заедно с ерозията на режимите за контрол на оръжията, последиците от пандемията от COVID-19 и дълбоките нарушения на правата на човека и основните свободи водят до повишена несигурност, непредсказуемост, разделение и страх в нашите общества. Изглежда, че   рискът от война сега в региона на ОССЕ е по-голям, отколкото когато и да било през последните 30 години", каза Рау.

Той увери, че полското председателство в ОССЕ няма да остане безучастно към въпросите за сигурността, повдигнати от която и да е участваща държава.

"Ние се сблъскваме с възможността за сериозна военна ескалация в Източна Европа от няколко седмици. Военните анализатори посочват значително увеличение на броя на войските в региона" - подчерта Рау.

Той счита, че тези аспекти изискват сериозна международна оценка и отговор, основан на принципите на международното право. Според него проблемът не засяга една или две държави, а застрашава стабилността и сигурността на европейския регион.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: