Полицията в Отава започна да арестува протестиращи (обзор)

Полицията в Отава започна да арестува протестиращи (обзор) Снимка: deseret.com

Блокиран от стотици камиони и хиляди протестиращи, градът е в извънредно положение от неделя, а служителите на реда се опитват да отстранят от протеста участници с нестабилно поведение.

Образувани са близо 80 наказателни разследвания, арестувани са над 20 души. В поне една четвърт от камионите в т.нар. Конвой на свободата, пътуват и деца, изложени на риск по време на 12-дневния протест, смятат властите. 

От първоначалната съпротива срещу задължителното ваксиниране на шофьорите на камиони, демонстрантите постепенно преминаха към остра критика на правителството на премиера Джъстин Трюдо. Взе пак като цяло населението подкрепя политиката му за овладяване на здравната ситуация, като над 80% от канадците са ваксинирани, припомня ВВС.

Говорейки пред пресата във вторник, заместник-шефът на полицията в Отава Стив Бел каза: "Нашето послание към демонстрантите остава същото: Не идвайте. Ако го направите, ще има последствия”. Той посочи, че в около 100 камиона са открити деца, което е накарало полицията да поиска намесата на Обществото за помощ на децата, тъй като в условията на протеста са изложени на прекомерен шум, опасни изпарения и лоша хигиена.

Над 60 бизнес групи от САЩ и Канада призоваха за прекратяване на блокадата, след като протестиращи блокираха жизненоважни търговски пътища между двете страни. Бизнесът се противопостави на тази "атака срещу благосъстоянието на нашите граждани", а канадският премиер Джъстин Трюдо обвини демонстрантите в опит да "блокират нашата икономика".

„На всички ни писна Те нямат право да ни вземат за заложници“, казва жителка на Отава.

Канадската провинция Алберта обяви във вторник, че от полунощ премахва някои ковид-ограничения, включително изискването за ваксинационен паспорт. От понеделник е премахнато и изискването учениците да носят маски. 

Премиерът на Алберта отрече решението да е продиктувно от протестите, а го обясни с благоприятното развитие на епидемиологичната обстановка, като същевременно изказа предположението, че ваксинирането срещу ковид може да остане ежегодна необходимост, като ваксинирането срещу грип.

Властите в провинция Саскачеван в западната част на страната също заявиха, че предстои премахване на всички ковид-ограничения, като стратегия за връщане към нормалния живот – доколкото и когато е възможно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: