Конвоят на свободата в конфликт с канадските граждани

Конвоят на свободата в конфликт с канадските граждани Снимка: aa.com.tr

Вчера на спешен дебат в Камарата на общините премиерът Джъстин Трюдо категорично заяви, че парализирането на Отава трябва да спре.

Той подчерта, че канадците са "шокирани и откровено отвратени" от поведението на вандализъм и расово насилие от страна на някои протестиращи.

Вчера в канадската столица беше обявено извънредно положение след 10-дневна обсада на града с тежкотоварни камиони, което принуди много местни фирми да затворят. Протестът подложи на изпитание и нервите на жителите с непрестанния вой на клаксоните. Стигна се дори до съдебно постановление шофьорите да спрат сигнализацията за 10 дни, съобщава ВВС.

Макар че в по-голямата си част протестът преминава мирно, полицията в Отава заяви, че е загрижена за екстремистката реторика на крайнодесни групи, присъединили се към митинга. Освен съобщенията за расови нападки и хомофобия, са издигани и нацистки символи, а протестиращите са си устроили парти с танци на гроба на Незнайния воин в Националния военен мемориал. 

Полицията в Отава съобщи, че разследва над 60 инцидента, включително предполагаеми престъпления от омраза и имуществени щети. След обявяването на извънредното положение кметът на Отава е поискал федералното правителство да изпрати допълнителни 1800 полицаи и посредник, които да работят с протестиращите, за да "прекратят тази обсада".

Премиерът Трюдо обеща градът да получи всичко, от което се нуждае, без да уточи точно какво. Миналата седмица той изключи възможността за намеса на армията, подчертавайки, че в подобни случаи трябва да се действа "много, много предпазливо".

През уикенда полицията иззе "хиляди литри" бидони с гориво и пропан от демонстрантите в Отава и предупреди, че всеки, хванат да им доставя необходимото продоволствие, може да бъде арестуван.

Полицейски служители продължават "агресивно да преследват" всички лица или организации, финансиращи протеста, след като страница на GoFundMe, която събра 10 милиона канадски долара беше затворена и даренията замразени.

Така нареченият Конвой на свободата започна на 9 януари в Западна Канада и се насочи към Отава, като обхвана още няколко други канадски града, включително Торонто и Ванкувър. В международен план протестът беше подкрепен с митинги в Уелингтън, Нова Зеландия и Канбера, Австралия.

Някои жители на Отава казват, че реакцията на полицията е слаба, а решителните ѝ действия през уикенда са предприети твърде късно. След първоначалата еуфория канадските граждани все по-ясно изразяват подкрепата си към политиката на правителството както за противоепидемичните мерки, така и по свободата на изразяване и начина на протест.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: