Очаквано: Китай подкрепи Русия и осъди разширяването на НАТО

Очаквано: Китай подкрепи Русия и осъди разширяването на НАТО Снимка: scmp.com

Двете страни, които се сближават, изправени пред натиска от САЩ и Европа по теми, свързани основно с човешките, права излязоха с изявление, демонстриращо споразумение по редица въпроси.

В него Москва заяви, че подкрепя позицията на Китай по отношение на Тайван и е против независимостта на острова – становище, в контраст с изявленията на Русия, но сходно с политиката ѝ, предвид Крим и Донбас. 

Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха дълга среща преди церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри. От Кремъл заявиха, че разговорите между лидерите са били "много топли" и конструктивни.

Съвместното изявление на двете страни обвинява НАТО в придържане към идеологията на Студената война и в допълнение изразява загрижеността им  относно пакта за сигурност Aukus между САЩ, Обединеното кралство и Австралия.

Междувременно Русия заяви, че подкрепя политиката на Пекин за единен Китай, който твърди, че самоуправляващият се остров Тайван е „отцепила се провинция”, която в крайна сметка трябвало отново да стане част от Китай. Въпреки това, реалността е друга, след като вече 70 години Тайван се развива като независима демократична държава, със собствена конституция, демократично избрани лидери, просперираща икономика и висок жизнен стандарт.  Споразумението не съдържа позицията на Китай за принадлежността на Крим. 

Според превода на Кремъл, в изявлението все пак се казва, че „Няма забранени зони за сътрудничество“, но това очевидно се отнася за отношенията между Русия и Китай - но не и за тези между Украйна и Европейския съюз – сфера, към която Украйна иска да принадлежи, включително и в отбранителния Североатлантически алианс, особено след силовата анексия на Крим от Русия през 2014 г.

На фона на усиленото „надговаряне”, в сряда САЩ обвиниха Русия, че планира да разпространи фалшиви новини за украинска атака, които ще използва, за да оправдае инвазия. Американски източници твърдят, че е много вероятно Москва да пусне видео, което показва атака на руска територия или срещу рускоезично население в Източна Украйна.

Русия отрече да е планирала фабрикуване на подобно видео, но и САЩ не предоставиха доказателства в подкрепа на твърдението си. Новината за предполагаемия заговор дойде ден след като САЩ обявиха, че изпращат повече войски в Източна Европа, за да подкрепят съюзниците в отбранителния алианс на НАТО.

Русия нарече този ход "разрушителен" и заяви, че той потвърждава опасенията ѝ относно разширяването на НАТО. Същевременно Китай разчита на световен пазар и вероятно ще продължи да търси баланс на отношенията си и със Запада, на фона на съвсем скоро сключено споразумение за сътрудничество с Израел.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: