Секретни устройства може да са причините за Хаванския синдром

Секретни устройства може да са причините за Хаванския синдром Снимка: ndtv.com

Симптомите, засегнали персонал на САЩ по света, предизвикаха много дебати дали причината е медицинско-психологична или е резултат на външно въздействие.

Последният доклад на експертна интердисциплинарна група от американското разузнаване казва, че симптомите са "истински и убедителни" и в някои случаи може да са били причинени от скрити устройства, съобщи ВВС.

Първо през 2016 г. служители на американското разузнаване и дипломати в Хавана съобщават за редица необичайни симптоми. Следват сигнали от Берлин, Париж и Женева. Първоначално американското правителство в голяма степен пренебрегва оплакванията, но през последната година ги прие по-сериозно, насърчавайки служителите си по света да докладват за подобни случаи. Изсипва се лавина от съобщения за поне хиляда подобни инцидента. 

Проучване на ЦРУ от януари обяснява повечето оплаквания с естествени причини или стрес. Но около две дузини от случаите остават необяснени. Следва ново проучване, което разглежда над 1000 секретни документа и интервюира свидетели. Така се оформя неголяма група хора със сходни симптоми, за които експертите не намират каквито и да било причини, било психологически, социални или екологични фактори, както медицински състояния. Така в крайна сметка възниква обоснованото съмнение за въздействие на външен източник. 

Специалистите са установили четири основни характеристики или симптоми – внезапна поява на звук или налягане в едното ухо или от едната страна на главата; световъртеж; загуба на равновесие и болка в ухото и „силно усещане за локалност или насоченост“ - без обяснения какъв точно е последният симптом.

What Are the Mysterious 'Havana Syndrome' Attacks in D.C.? | HowStuffWorks
Снимка - science.howstuffworks.com

Екипът е изследвал пет потенциални причини: акустични сигнали, химични и биологични агенти, йонизиращо лъчение, природни и екологични фактори, радиочестоти и друга електромагнитна енергия, излъчвана от скрито устройство. В резултат на това се очертава и най-правдоподобното обяснение - въздействие с импулсна електромагнитна енергия, особено в радиочестотния диапазон. 

В доклада се посочва, че нестандартни антени могат да въздействат на човешкото тяло с подобни последствия. Източникът на импулсното електромагнитно излъчване лесно може да се скрие, работи при умерен разход на енергия, за да бъде забелязан и освен това действа по въздуха, преодолявайки прегради като стени и сгради. Другото правдоподобно обяснение, посочено в доклада, е някакъв вид ултразвук, въпреки че той не преминава толкова лесно през сгради, което означава, че източникът трябва да бъде близо до целта.

Докладът посочва, че за момента в информацията има много празнини и прави редица препоръки, включително събиране на по-стандартизирани данни, но голяма част от съветите, включително използването на техники и технологии за откриване, остават класифицирана информация. 

„Ще продължим с това разследване с цялата необходима строгост, колкото и време да отнеме“, посочват в съвместно изявление директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Д. Хейнс и директорът на ЦРУ Уилям Дж. Бърнс. Говорител на Белия дом каза пред ВВС, че приветстват констатациите от доклада и припомни, че доклад и документален филм на ВВС от 2021 г. също са разглеждали потенциалната възможност Хаванският синдром да е резултат от импулсна насочена енергия или микровълни. 

Новото проучване е голям обрат в дългогодишната мистерия. Причини като медицински или психологически състояния все още са на масата, но новият доклад връща на дневен ред възможността за някакъв вид външна случайна или злонамерена дейност поне за част от случаите - и импулсната енергия или микровълните са правдоподобно обяснение. Това поставя въпроса дали източникът е някакав вид наблюдение, което причинява вреда на хората като страничен ефект, или пък става дума за нов тип оръжие и ако е така - кой може да бъде замесен. Разследването продължава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: