САЩ проучват "Хаванския синдром" след оплаквания на дипломати в Париж и Женева

САЩ проучват "Хаванския синдром" след  оплаквания на дипломати в Париж и Женева Снимка: nytimes.com

Съединените щати все още не знаят какво представлява "Хаванския синдром" или кой е отговорен за тази мистериозна болест

Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю в четвъртък, след като американски дипломати в Париж и Женева се разболяха.

Блинкен каза, че цялото федерално правителство работи за изясняване на причината за болестта, която е засегнала близо 200 американски дипломати, служители и членове на техните семейства в чужбина.

„До момента не знаем точно какво се е случило и не знаем точно кой е отговорен“, каза Блинкен в интервю за MSNBC.

Wall Street Journal съобщи в четвъртък, че служители в дипломатическите мисии на САЩ в Париж и Женева са се разболяли, където САЩ и Русия проведоха разговори за сигурност в понеделник относно ситуацията по отношение на Украйна, близо до чиито граници Русия е разположила големи военни сили.

Блинкен каза, че САЩ са споменали въпроса за болестта на руснаците, но все още не могат да кажат кой е отговорен.

Мистериозната болест причинява симптоми като мигрена, гадене, загуба на паметта и световъртеж. Тя беше отбелязана за първи път от американски служители в Хавана през 2016 г.

Блинкен каза, че се е срещнал със служители на Държавния департамент от цял ​​свят, които му описват болестта и как тя се отразява на живота им.

„Не се съмнявам, че тези хора са били пряко и сериозно засегнати“, каза той.

Работим максимално в цялото правителство, за да се изясни какво се е случило, кой е отговорен. И да се погрижим за засегнатите и да защитаваме всички наши хора, доколкото можем“, каза той.

По материали на HINA.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: