До края на годината започва основен ремонт на Дунав мост

До края на годината започва основен ремонт на Дунав мост Снимка: МРРБ

Обследването на Дунав мост е показало, че той е в много лошо състояние и дори има  оголване на конструктивни елементи.

През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. В Русе министър Караджов,  заедно с министъра на транспорта Николай Събев, се срещнаха с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Обследването на Дунав мост е показало, че той е в много лошо състояние и дори има  оголване на конструктивни елементи, съобщи министър Караджов.

Очаква се техническото проектиране за ремонта на моста на река Дунав между Русе и Гюргево да приключи през май и да бъде обявен конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител. Вицепремиерът Караджов  допълни, че се надява ремонтът да завърши през пролетта на 2023 година.  Техническото проектиране, което тече в момента, е разделено на три етапа. Приключило е проектирането на първия междинен етап и проектът ще се разгледа от Експертния технико-икономически съвет към АПИ. Този технически проект ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, които трябва да бъдат изпълнени на съоръжението, прогнозната стойност и точния срок за изпълнението им.

Вицепремиерът Караджов и министърът на транспорта Николай Събев се договориха с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну България и Румъния да започнат да изпълняват Меморандума от 2019 година. В него е записано, че ще бъдат проучени  5 възможни локации  за бъдещи мостови съоръжения над река Дунав. Това са Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш

За да се ускори изпълнението на Меморандума, под патронажа на министрите на регионалното развитие и транспорта  се създават две работни групи, които ще заседават на всеки три месеца.  Освен за изграждане на нов мост на Дунав, работните групи ще забързат изпълнението на проекта FAST Danube, чиято цел е да подобри корабоплаването в общия българо-румънски участък на реката през цялата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: