Развитието на ситуацията около Русия и Украйна (обзор)

Развитието на ситуацията около Русия и Украйна (обзор) Снимка: spisok-putina.org

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви пред радио RTL, че решението дали да започне война в Украйна е в ръцете на Русия.

В телефонен разговор с Владимир Путин днес френския президент Еманюел Макрон ще се опита да изясни дали Русия иска „консултация или конфронтация”, дали ще бъде „дестабилизираща сила“ или ще търси деескалация, съобщава Reuters.

Италия обаче може да каже, че Путин търси диалог, макар и в изененадваща посока, съобщава Euronews. Оказва се, че със съдействието на Италиано-руската търговска камара в сряда Владимир Путин е провел двучасов видеоразговор с представители на големия италиански бизнес. Инициатива не е минала през италианското правителство и то е приканило поне компаниите с държавно участие да не участват в срещата. Енрегийната компания ENI се е отказала, но други в т.ч. Pirelli, енергийният гигант Enel, застрахователната компания Generali и някои банки са участвали. 

Не е ясно дали Путин е доволен, тъй като според Politico, видеосрещата се е превърнала в „политическо бойно поле”, а бивш голям италиански инвеститор в Русия осъжда събитието като „крайно неподходящо“.

RUSSIA-ITALY-POLITICS-ECONOMICS
Снимка - Politico

Като цяло, мненията са, че със срещата Владимир Путин се цели в две посокиразединяване на съюзниците от НАТО и привличане на поддръжници срещу евентуалните санкции, които Русия ще понесе, ако нахлуе в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разбира се, опроверга. Освен това, в четвъртък Русия изрази позицията си, че „САЩ явно не желаят да се съобразят с основни опасения на Русия за сигурността”.

България също произведе новина по темата и Euronews отрази спорното изявление на българския министър-председател, че българското правителство ще използва „всички дипломатически средства" за разрешаване на този конфликт и за деескалация на напрежението межд Русия и НАТО.

Euronews цитира Кирил Петков за намеренията на правителството да обнови отбранителната стратегия на страната: „Нашата отбранителна стратегия ще се основава на българската армия. Нашата армия ще бъде лидер. Което означава български войски, българско командване и българско военно ръководство“.

Европейската медия коментира, че изказването на българския министър-председател пред българския парламент в сряда идва в момент, когато Испания и Нидерландия преди повече от седмица обявиха готовността си да изпратят кораби и бойни самолети на българска територия и вече са изготвили графици за това, но нито министър-председателят, нито министърът на отбраната са коментирали темата за евентуално разполагане на сили на НАТО в България.

Българите са разделени в мненията си, посочва Euronews – едни смятат, че като член на НАТО България трябва да изпълни своята част, други посочват, че българите трябва да се съобразят с избраното правителство и решението му на чия страна да застане. Изглежда, че официална София иска да работи за мирното разрешаване на конфликта основно чрез дипломация, заключава Euronews.

Междувременно, руски бойни кораби вече се насочват за учение на север, към международни води, ексклузивна зона на Ирландия. Местните рибари заявиха, че ще се противопоставят на планираното военноморско учение, съобщава larazon.es. 

Според The Telegraph Китай е предложил Русия да отложи решението си за военна инвазия в Украйна за след края на Зимите олимпийски игри в Пекин, но китайските власти категорично отричат. 

А в телефонен рзговор с украинския президент Владимир Зеленски, вчера американският му колега Джо Байдън прогнозира, че има определена възможност Русия да нахлуе в Украйна през февруари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: