САЩ отговориха на исканията на Москва относно сигурността около руските граници

САЩ отговориха на исканията на Москва относно  сигурността около руските граници Снимка: washingtonpost.com

Докментът няма да бъде публикуван, за да се осигури най-добрият шанс на дипломацията и пространство за поверителни разговори.

На пресконференция държавният секретар Антъни Блинкен каза, че предлагат "сериозен дипломатически път напред, ако Русия го избере", но предупреди също, че САЩ ще се фокусират „равностойно” и върху укрепването на отбраната на Украйна, съобщи ВВС.

Кремъл не е реагирал на отговорите, но като цяло руските медии, вкл. The Moskow Times обобщават, че САЩ и НАТО са отхвърлили исканията на Русия и настояват за дипломатическо решение на кризата с Украйна.

Русия искаше НАТО да изключи възможността Украйна и други страни да се присъединят някога към Алианса. По този повод Антъни Блинкен обобщи, че отговорът на САЩ е изяснил „основни принципи“, включително суверенитета на Украйна и нейното право да избира от кои съюзи за сигурност да бъде част.

„Остава на Русия да реши как да отговори. Готови сме така или иначе”, каза Блинкен.

Държавният секретар съобщи, че тази седмица САЩ са изпратили в Украйна три пратки с военна помощ, включително ракети Javelin и бронебойни оръжия, заедно със стотици тонове боеприпаси и оборудване.

Освен това Антъни Блинкен отрече всякакви различия в мненията на САЩ и европейските им съюзници. Той каза: „От НАТО са подготвили своите предложения, които напълно потвърждават нашите и обратно".

Пресконференция даде и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той потвърди, че документът на Алианса също е бил предоставен на Москва и каза, че е готов да изслуша опасенията на Русия за сигурността по границите ѝ, но поддържа позицията, че всички нации имат право да избират своите мерки за сигурност.

„Отдавна спрях да гледам изявленията му. Г-н Столтенберг е загубил връзка с реалността", коментира по-рано вчера Сергей Лавров пред пресата, на среща в руския парламент, която се излъчваше директно в социалните медии.

Дипломати от Русия, Украйна, Франция и Германия препотвърдиха  ангажимента на страните си да продължат да подкрепят споразуменията за прекратяване на огъня в Украйна, "независимо от различията по други въпроси", се казва в изявление, публикувано от френското председателство на ЕС. 

Заместник-началникът на кабинета на Кремъл Дмитрий Козак определи осемчасовите преговори в Париж като "не прости”. Групата трябва да се срещне отново след две седмици в Берлин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: