Учени сложиха златни рибки "зад волана" и ги научиха да шофират

Учени сложиха златни рибки "зад волана" и ги научиха да шофират Снимка: Кадър BBC News

Разбира се, за такива създания с перки се наложи да бъде конструиран специален автомобил – рибомобил

В университета Бен Гурион в Беер Шева (Израел) проведоха странен експеримент - учени конструираха автомобил, който може да бъде управляван от риба. Това показа, че златните рибки, например, могат да се ориентират перфектно на сушата, което ще позволи да се узнае повече за навигационните умения на животните.

Това се съобщава на сайта на Университета Бен Гурион.

FOV е специално превозно средство, управлявано от риба в аквариум - рибомобил. То е оборудвано с лидар и технология за дистанционно наблюдение. Последната използва лазер, за да определи положението на рибата в транспортното средство. Също така автомобилът е оборудван с компютър, камера и електрически двигатели.

"Изненадващото е, че на рибите не им отне много време, за да се научат да управляват транспортното средство. Отначало те се загубват. Но много бързо осъзнават, че съществува корелация между техните движения и движението на рибомобила, в който се намират", казва изследователят Шахар Гивон.

Вече шест златни рибки умеят да управляват този автомобил, което отнема само 10 "урока по шофиране".

"Някои риби се чувстваха страхотно "зад волана", други "шофираха" много посредствено", отбелязва професорът по биология и неврология Ронен Сегев.

Всичко е като при хората.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: