Турция освободи израелско семейство, задържано заради предполагаем шпионаж

Турция освободи израелско семейство, задържано заради предполагаем шпионаж Снимка: ahvalnews.com

Конкретното обвинение е било, че двойката е снимала резиденцията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

В свое изявление израелският премиер Нафтали Бенет отрече обвиненията в шпионаж срещу Морди и Натали Окнин, като заяви, че нито един от двамата не работи за коя да е израелска агенция. Изрелското правителство е изпратило свой старши емисар в Турция, за да помогне за освобождаването им, съобщава Reuters.

„След съвместни усилия с Турция, Морди и Натали Окнин бяха освободени от затвора и се прибират в Израел. Благодарим на президента на Турция и неговото правителство за тяхното сътрудничество и с нетърпение очакваме да посрещнем двойката у дома“, заявиха Бенет и външният министър Яир Лапид в съвместно изявление.

Турски съд арестува израелската двойка на 12 ноември по обвинение в „политически и военен шпионаж”. Според Anadolu Agency, за това е подал сигнал служител, който забелязал семейство Окнин да прави снимки от ресторанта на телекомуникационната кула Camlica Tower в Истанбул, обхващайки и президентската резиденция. Пищната сграда често е обект на коментари със своята разточителност и вероятно бдителността по този повод е изострена. Кулата е известен туристически обект. Оборудвана е с наблюдателни площадки, от които хиляди туристи се наслаждават на гледката на древния град и си правят снимки. 

Отношенията между Турция и Израел са обтегнати, след като в края на 2017 г. Турция изтегли посланика си от Тел Авив. Поводът беше, че при посещението си в Израел американският президент Доналд Тръмп обяви, че признава Ерусалим за столица на еврейската държава. 

Пред Израелското армейско радио Матан Кахана министър по религиозните въпроси, каза, че е имало вероятност „случаят да прерасне в ненужна криза”.  Кахана изрази надежди, че след дните на толкова интензивни контакти връзките между Изрел и Турция ще се затоплят и ще бъдат полезни за бъдещите отношения между двете страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: