Съдът отмени забраната за влизане на Джокович в Австралия (обновена)

Съдът отмени забраната за влизане на Джокович в Австралия (обновена) Снимка: Getty Images

След това обаче отново бе арестуван

Въпреки това австралийските власти пак могат да отнемат визата на Джокович, независимо от решението на съда. 

За новия арест на Джокович съобщи журналистката Ксения Павлович-МакАтир, която поддържа връзка със семейството на сръбския спортист.

  

Първоначално австралийският федерален съдия Антъни Кели нарече задържането на сръбския тенисист Новак Джокович незаконно и призова за освобождаването му в съдебната зала.

Джокович е в хотел за нелегални мигранти в Мелбърн от 6 януари, след като му беше отказано влизане в Австралия и визата му беше отменена.

Съдия Антъни Кели разпореди да се отмени решението на властите, заявявайки, че отмяната на визата  е „нобоснована“. Съдът също така осъди австралийското правителство да плати всички разходи на Джокович.

По време на заседанието съдията се съгласи с твърдението, че сърбинът е предоставил всички документи за влизане в Австралия. „Това медицинско удостоверение е предоставено от независима комисия, създадена от  правителството на щата Виктория“, каза Кели.  "Именно този документ беше в ръцете на Джокович. Какво друго можеше да направи този човек?"

Всъщност той дори нямаше да дойде тук, ако нямаше всичко необходимо, за да влезе в страната“, добави съдията, който също така изрази разочарование, че миграционните служители не са позволили на Джокович да се свърже с неговите адвокати и агент преди неговата виза да бъде отменена.

Защо Джокович все пак е изправен пред депортация

В отговор на решението на съда правителственият адвокат Кристофър Тран каза пред съда, че вътрешният министър Карън Андрюс вече може да използва дискреционни правомощия, за да отмени визата на Джокович. Съдията отбеляза, че в този случай Джокович ще бъде лишен от възможността да посети Австралия за три години.

По-рано правителството подчерта, че решението на съда да отмени забраната не гарантира участието на Джокович в Australian Open, тъй като министърът може да вземе "друго решение за отмяна". 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: