Шведският производител Volvo ще спре производството на хечбека

Шведският производител Volvo ще спре производството на хечбека

® pixabay.com

Сегашното поколение хечбека е единственият модел на Volvo


Шведският производител Volvo ще спре производството на хечбека си V40 още през тази година, като ще го замени с купеобразен кросоувър, който трябва да се появи на пазара най-късно до 2022 г. Това призна пред Autocar вицепрезидентът на компания Лекс Керсемайкерс.


Във Volvo са на мнение, че няма смисъл да правят ново поколение на хечбека, тъй като търсенето на подобни автомобили продължава да намалява. Затова, в компанията работят върху напълно ново V40, което ще позволи на марката да запази своя дял от пазара.


Сегашното поколение хечбека е единственият модел на Volvo, който не използва модулните платформи на шведите. На архитектурата CMA е построен кросоувърът XC40, а на SPA – автомобилите от семействата 60 и 90.


Volvo Concept 40.2


В основата Volvo V40 е шасито Ford Global C, разработено още през 2000 г., което не позволява поставянето на електрически агрегати. Новият модел ще бъде изграден на платформата CMA, като дизайнът му до гояма степен ще напомня този на прототипа Concept 40.2 (на снимката), показан от скандинавците през 2016 г.


Досега се предполагаше, че Volvo V40 ще отстъпи мястото си на ново семейство, в което ще влязат хечбек и седан. Слабото търсене на такива модели обаче кара компанията да залага на кросоувъри, тъй като тяхната популярност расте.

Прочетете още за:
volvo автомобили

  1 
  1