Туризмът в ЕС изпадна в невиждана досега криза

Туризмът в ЕС изпадна в невиждана досега криза

® pixabay

Туристическият сектор в ЕС - това са 2,3 милиона предприятия, основно малки и средни.

Директно в сферата на пътуванията са заети 12,3 милиона души. Но като се отчетат всички видове дейности, които зависят от тази сфера, става дума за  повече от 27 милиона работни места и над 10% от БВП на ЕС.

Страните на ЕС постепенно отварят границите си, преди всичко за да спасят милиони работни места в туристическата индустрия, която днес изпитва невиждана досега криза.

Според предварителните разчети на Европейската асоциация на туристическите агенции и туроператорите (ECTAA), поради пандемията от коронавирус индустрията ще загуби 30 милиарда евро през първото тримесечие и 46 милиарда евро, или 90% от очаквания оборот, през второто тримесечие на тази година.

Тези числа означават и съкращаване на работни места. Това, по-специално, вече беше обявено от най-големия европейски туроператор TUI. Ръководството на Brussels Airlines намали флота си, отмени редица маршрути и намали броя на персонала с една четвърт.

Много предприятия от европейската авиационна индустрия са спрели дейността си и казват, че са принудени да съкратят десетки хиляди работни места. Според прогнозите на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), в дългосрочен план секторът на международните и междуградските въздушни превози ще пострада най-много от кризата.
Прочетете още за:
ЕС пътувания туризъм

  0 
  0