Работата в офиси вече излиза от мода

Работата в офиси вече излиза от мода

® iStock

Twitter позволи на служителите си да работят дистанционно и след пандемията.

 
Дали това е временна мярка или тенденция, вижте в анализа по-долу.


Ръководството на американската компания Twitter позволи на служителите си да продължат да работят от вкъщи, дори след края на пандемията от коронавирус.

През последните няколко месеца служителите на компанията показаха, че „дистанционното“ не вреди на работата им и затова всеки вече е свободен да избере дали да се върне в офиса или не, заяви изпълнителният директор на Twitter Джак Дорси. Между другото, офисите ще отворят не по-рано от септември.

Twitter обаче далеч не е единствената компания в света, която се е поддала на изкушенията на дистанционната работа.

Миналата седмица други ИТ гиганти - Google и Facebook, обявиха, че техните служители могат да работят от вкъщи до края на 2020 г., ако имат такава възможност и желание. А офисите ще отворят през юли.
До началото на октомври служителите на Amazon могат да работят от домовете си, а до септември - и служителите на Slack, компанията, разработваща добре познатия корпоративен месинджър.

Според вестник Le Figaro френските корпорации също са „прелъстени" от чудесата на дистанционната работа. Според съобщения от експертния център „Фабрика за иновационни територии“, пандемията е помогнала на много ръководители на компании да разберат, че у дома човек може да бъде не само ефективен, но и много по-продуктивен, отколкото в офис. Така например групата Peugeot (PSA) обяви, че ще позволи на около 80 хиляди свои служители по целия свят, които не се занимават с производство, да работят дистанционно.

Какво всъщност е това? Кардинална промяна в корпоративната култура или просто временна мода? Едно е сигурно: за много работодатели това е добър шанс да спестят поне от наемане на офиси.

Например Бенджамин Никес, президент на Consultim, френска компания за недвижими имоти, призна, че иска да прехвърли част от персонала на „дистанционно", вместо да разширява офиса с хиляда квадратни метра. В Манхатън също си правят такива сметки, а там големите компании притежават огромен брой помещения.

„Можете да работите на масата у дома. А ние имаме сметки за наем, които трябва да платим сега. И те играят решаваща роля по много въпроси", цитира The New York Times Дейвид Кени, изпълнителен директор на Nielsen. И в JP Morgan Chase, който до миналата година беше най-големият наемател на офиси в Ню Йорк, започнаха да преразглеждат броя на хората, на които бе разрешено да се върнат в работните си стаи, когато пандемията започне да се оттегля.

Независимо от това, не всички фирми са готови да пуснат всички у дома.

Служителите на Peugeot, дори и с разрешението да работят дистанционно, ще трябва да идват в офиса - макар и само за един или половин ден в седмицата, но все пак ще идват. Никой също няма да затвори работните помещения на Nielsen - искат да ги превърнат в места за срещи на екипи на служители, които ще се провеждат веднъж или два пъти седмично.

Прочетете още за:
дистанционна работа офиси фирми

  0 
  1