Мирните преговори за Афганистан започнаха

Мирните преговори за Афганистан започнаха

® Pixabay

Почти две десетилетия след воената инвазия в Афганистан, водена от САЩ, в Доха, Катар, започнаха преговори между талибаните и афганистанското правителство.

В началото на мирните преговори между талибаните и афганистанското правителство участниците потвърдиха волята си да намерят решение. Но недоверието и от двете страни все още е дълбоко.

Началната сесия бе открита от министъра на външните работи на Катар шейх Мохамед бин Абдул Рахман ал-Тани. Присъстваха и специалният пратеник на ООН за Афганистан, Залмай Халилзад, и Майк Помпео. Държавният секретар на САЩ призова преговарящите страни да сключат мирен договор. „Надяваме се, че тази глава е свързана с помирение и напредък, а не просто поредната хроника на сълзи и кръвопролития", каза Помпео.


Председателят на Висшия съвет за помирение Абдула Абдула определи началото на мирните преговори в емирството като момент, който ще влезе в историята на Афганистан като край на насилието. „Дойдохме тук с добра воля и добри намерения, за да сложим край на 40 години кръвопролитие и да постигнем общонационален и траен мир", каза Абдула.


И двете делегации се бяха подготвили щателно през последните няколко седмици. Началото на разговорите беше изпълнено с големи надежди. Правителството определи прекратяването на огъня за основен приоритет, но експертите се съмняват, че то ще бъде приложено бързо. В края на събитието многократно беше подчертано, че между конфликтните страни все още има много недоверие.


Афганистанското правителство освободи почти 200 пленени бойци от талибаните.
Може би най-голямата спорна точка е продължаващото насилие: нападения се случват почти всеки ден. Едва в началото на седмицата вицепрезидентът Амрулах Салех избяга на косъм от опит за покушение. От друга страна, става въпрос за ролята на жените и конституцията на бъдещия Афганистан. Талибаните биха искали отново да създадат ислямско емирство с шариат вместо сегашната конституция на Ислямска република Афганистан.

А договорената размяна на затворници също води до дискусии. Почти всички бойци на талибаните вече са освободени, а особено опасните лидери, които са обвинени в сериозни нападения с много загинали, са доведени  в Доха. Начинът, по който тези осъдени престъпници трябва да бъдат интегрирани в обществото в бъдеще, ще бъде един от проблемите в преговорите.

Споразумение между талибаните и САЩ, подписано в края на февруари, задължава ислямистите да започнат мирни преговори. В замяна САЩ ще изтеглят своите войници.

Американският президент Доналд Тръмп обяви по-нататъшно намаляване на войските в четвъртък. Фактът, че преговорите са започнали, е най-важното признание, че американците са успели да убедят талибаните да преговарят в замяна на тяхното оттегляне.


Прочетете още за:
Афганистан преговори талибани

  0 
  0