Забавянето на технологичния цикъл ще удари азиатците

Забавянето на технологичния цикъл ще удари азиатците

® pixabay.com

Goldman очаква износът на чипове от Южна Корея да отслабне


Охлаждането на технологичния цикъл ще засегне икономическия растеж на Азия чрез по-слаб износ и по-малки капиталови инвестиции, а най-голям удар ще понесе Южна Корея, твърдят икономистите от Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg.

Износът на чипове от региона скочи с 16,6% на годишна база от началото на 2018 г. до края на ноември, което е малко над една трета от основния ръст на износа.

Въпреки че анализаторите от Goldman очакват технологичният спад да не бъде толкова лош, със скромни понижения на цените, но също така виждат риск той да бъде по-лош от очакваното, защото потребителите може да забавят покупките си, след като цените започнат да падат.

Най-уязвима ще бъде Южна Корея, където износът на чипове представлява 92% от ръста на износа. Малайзия и Тайван се нареждат след нея по уязвимост.

Goldman очаква износът на чипове от Южна Корея да отслабне и да спадне със 7 на сто на годишна база през втората половина на 2019 г. – най-слабото ниво от световната финансова криза. Същевременно глобалните предизвикателства, които ще намалят излишъка по текущата сметка на страната с 10 млрд. долара до около 60 млрд. долара, или 3,7% от БВП, а това е най-слабото ниво от седем години, допълват анализаторите.

Последните седмични данни за износа на Южна Корея предполагат, че забавянето ще настъпи по-бързо от очакваното, коментират от Goldman.

Прочетете още за:
компютри южна корея

  1 
  2