Европейските акции имаха най-доброто си тримесечие за пет години

Европейските акции имаха най-доброто си тримесечие за пет години

® Photo by Jason Briscoe on Unsplash

Акциите, които отчитат най-голям процент на печалба през второто тримесечие на възстановяването на пазара, бяха на шведските телекомуникационни и облачни комуникационни платформи Sinch, които затвориха второто тримесечие до 103%.


Euro Stoxx 600 във вторник (30 юни) затвори най-доброто си тримесечие от март 2015 г., като се покачи с 12,59% от началото на април. Дори след това рали общоевропейският индекс на синия чип все пак се затвори с 13,35% през годината, след като глобалното разпространение на пандемията от коронавирус предизвика историческа разпродажба на фондовите пазари между края на февруари и средата на март.


Европейските акции все още са надминали американските си колеги, като S&P 500 е нараснал с 19,95% за второто тримесечие и е намалял с едва 4,04% за годината. Някои анализатори обаче пренасочват фокуса на собствения капитал от САЩ към Европа, след като светът излиза от месеци на ограничителни мерки.


Скот Тийл, главен стратег в Инвестиционния институт BlackRock, каза във вторник за CNBC, че инвестиционният гигант е подобрил стойността на европейските акции от „поднормено тегло“ до „наднормено тегло“, отчасти поради изненада при значителната парична и фискална политика на континента.


Правителствата на големи икономики като Германия, Франция и Обединеното кралство са приложили значителни мерки за фискално стимулиране, за да смекчат очакваното падане от пандемията. Европейската централна банка пък разшири програмата си за изкупуване на облигации до 1,35 трилиона евро.


Това, което се случва в Германия - Фондът за възстановяване на ЕС, действието на ЕЦБ, всички онези неща бяха много мощни. Плюс, когато погледнем отново рестартирането на дейността, виждаме регион, който се е справил с вируса“, каза Тийл и добави, че въпреки тежкото избухване на заразата, големите европейски икономики се бяха подготвили да отворят отново.


За разлика от това, случаите продължават да ескалират в САЩ, където редица щати въвеждат отново мерки за блокиране след рекордни дневни скокове в нови случаи и хоспитализации. Тийл предложи инвеститорите, които са съсредоточени върху пазарите в САЩ, да гледат на Европа като на „интересен пример на различните начини, по които икономиките ще се отворят отново, и различните начини, по които се осъществява дейността".Прочетете още за:
акции Европа инвестиции

  0 
  0