Германците се страхуват повече от повишаване на цените, отколкото от зарази

Германците се страхуват повече от повишаване на цените, отколкото от зарази

Проучване на „германските страхове" тази година показва, че хората се страхуват по-малко от пандемии и повече от икономическите последици.

Докато страхът от навлизането на мигранти намалява, най-голямата опасност германците все още виждат в Доналд Тръмп.

Резултатът изненада и експертите. В продължение на 28 години застрахователната компания R + V поръчва проучване на общественото мнение относно страховете на германците. И точно тази година, когато в света избухна пандемия и животът се преобърна с краката нагоре, германците проявяват по-малко страхове от всякога.

Проучването показва, че се спазват правилата за носенето на маска, но истинският страх от вируса присъства у много малък брой респонденти.

Така нареченият индекс на страх е спаднал от 39 на 37, най-ниският от началото на проучването, проведено в началото на 90-те години.

Много притеснения изчезват, хората чувстват, че проблемите са управляеми и че нещата са под контрол“, казва Бригите Ремстет от застрахователната компания R + V. Допреди няколко години германците бяха измъчвани до голяма степен от страха от война, тероризъм, бежанци и екстремизъм.

Изследването е проведено през юни и юли, в което около 2400 души са отговорили на въпроси за най-големите си страхове по отношение на икономическата и политическата ситуация и личния живот.

Икономиката е по-страшна от короната


Само 32 процента (за разлика от 35 процента миналата година) се страхуват от сериозно заболяване.

Само всеки трети респондент се страхува, че той или някой от близките му ще бъде заразен с коронавирус“, казва Ремстет. Подобно проучване беше проведено от ARD в началото на месеца.

Само 42% вярват, че пандемиите от този мащаб могат да продължат и в бъдеще поради глобализацията. Ремстет казва, че това ги е изненадало и че германците днес са по-притеснени от загубата на благосъстояние, отколкото от заразата.

 

Рецесията чука на вратата

Според оценките на правителството в Берлин икономиката ще се свие с 6 процента тази година. Подобни новини се отразяват и в настроенията на гражданите. Икономическите притеснения и загубата на работни места все още са на върха на стълбицата на страховете. Страх от нарастващите разходи за живот изразяват 51 процента от анкетираните.

Професор Манфред Шмит от университета в Хайделберг не е изненадан. Този политолог съветва R + V от години, когато провежда проучване на страховете.

Страхът за икономическото бъдеще е свързан със страха от поредната вълна от зараза и страха, че това може да доведе до още по-дълбоки съкращения“, казва Шмит.

Около 40 процента от анкетираните се опасяват, че безработицата може да продължи да нараства, което е с 12 процента повече от миналата година.

Хорър от Вашингтон

Но на самия връх на скалата на страховете не е някаква тенденция, а човек от плът и кръв. Цели 53 процента от анкетираните виждат Доналд Тръмп, начело на най-голямата сила в света, като най-голямата опасност. Тръмп е бил на върха по този показател и през 2018 г.

Външната политика на Тръмп непрекъснато предизвиква сериозно международно напрежение“, казва Шмит, като посочва като пример конфликта с Китай и продължаващите атаки срещу Германия.

„САЩ все повече се оттеглят от международното сътрудничество.“

В допълнение към страха от Тръмп, политическите теми губят значение като източници на страх. Най-големият спад е регистриран при въпроса за имиграцията. Тази година 43% от анкетираните смятат, че по-нататъшната имиграция може да доведе до увеличаване на напрежението между мигрантите и германците. Миналата година 55 процента от анкетираните са имали тези страхове.

 

В същото време доверието в политиците и тяхната работа нарасна. Въпреки че 40 процента от хората смятат, че политиците не са способни да си вършат работата, това е най-ниската стойност през този век.

Авторите на изследването смятат, че това е свързано с доброто управление на страната по време на пандемията.

Прочетете още за:
Германия страх цени

  0 
  0