Вече в нито една от страните в Европейския съюз няма гаранции за сигурност

Вече в  нито една от страните в Европейския съюз няма гаранции за сигурност Снимка: https://pixabay.com/

„Сеизмичните трусове“ от войната между Израел и Хамас вече се усещат и в Европа

Призивът за глобален джихад от политическия лидер на екстремистите, един от основателите на групировката Халед Мешал, принуди европейските градове да се подготвят за най-лошото.

Израелско-палестинският конфликт е един от ключовите повтарящи се елементи на джихадистката пропаганда. Той се използва за мобилизиране на поддръжници на групи, свързани с глобалния джихад“, казва Карола Гарсия-Калво, старши сътрудник по глобалния тероризъм в Кралския институт Елкано в Мадрид.

„Днес не може да се каже, че някоя страна в Европейския съюз е в безопасност. Въпреки че има страни, които са по-изложени на тази заплаха, като Франция, Белгия, Обединеното кралство или дори Испания“, добавя тя.

Европол предупреждава, че процесът на радикализация става все по-децентрализиран и все по-нестабилен.

Разпръснатите участници се свързват и вдъхновяват един друг, обединявайки се заради оплаквания, които надхвърлят всяка конкретна идеология или групова принадлежност“, обяснява говорителят на Европол Ян Оп Ген Оорт.

Експертите посочват медиите като средство за засилване на терористичната пропаганда.

"Медиите съобщават много подробности за нападателя и живота му. Хората виждат, че този човек е като всички останали и искат да следват стъпките му, защото се идентифицират с него".

Ето защо трябва да внимаваме какво споделяме онлайн, за да не се превръщат терористите в герои, мъченици или светци“, добавя той.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: