9 фобии, от които страдат повечето съвременни хора

9 фобии, от които страдат повечето съвременни хора Снимка: https://pixabay.com/

Почти всички хора се страхуват от нещо, но не всеки е в състояние да контролира страха си

 Това се дължи на факта, че някои обстоятелства превръщат страха в истинска фобия, която буквално преследва човек през целия му живот.

Tанатофобия

Някои приемат неизбежното твърде много присърце. Те толкова се страхуват от смъртта, че започват да търсят признаци на смъртоносни болести. И на първо място, те не се страхуват от самия факт на загубата на „физическата обвивка“, а от вероятността да се разтворят в небитието

Клаустрофобия

Страхът от затворено пространство присъства в милиони хора, които смятат, че нещо определено ще им се случи в задушна тъмна стая. Някои се страхуват да се задушат от липса на въздух, други започват да усещат присъствието на невидими същества наблизо. И най-лошото е, че атака на ужас при такива хора може да започне дори в градския транспорт.

Венустрафобия

Страхът от красиви жени най-често се среща при несигурни мъже. Обикновено се свързва с шока, причинен от общуването с привлекателни жени. Може би веднъж една от тях се е присмяла на външния вид на нещастния ухажор или го е отхвърлила рубо, което в крайна сметка е принудило мъжа да продължи да избягва подобни контакти.

Гамофобия

Свързана е със страх от брак и други любовни задължения. В същото време и мъжете, и жените страдат еднакво от гамофобия. Те буквално са сковани от страх при мисълта за сериозна връзка, така че се опитват по всякакъв начин да ги избягват. Причината за „синдрома на булката-беглец“ може да бъде нещастно детство, в което родителите често са се карали пред детето, или собствено тъжно преживяване, при което партньорът някога не е оправдал очакванията.

Ефебифобия

Страхът от тийнейджъри е доста младо заболяване, което е открито едва през 1994 г. Причината за ефебифобията често се крие в негативния опит от общуването с тийнейджър или група млади хора. Най-често това се случва при хора над 50 години, които започват да се пазят от агресията и непредсказуемостта на младостта. Затова се опитват да избягват многолюдни места.

Авиофобия

Много хора толкова се страхуват от летене със самолети, че изпадат в паника при мисълта за този метод на транспортиране. И ако някои я превъзмогват (например приемат успокоителни преди качване на борда), други напълно отказват да използват услугите на авиокомпаниите. За тях е по-лесно да прекарат няколко дни в задушен и тесен влак, отколкото да седят няколко часа, притиснати на пътническата седалка.

Акрофобия

Доста хора се страхуват от височини. А когато са например на балкона на 5-тия етаж те се задъхват и им се вие ​​свят. Интелектуално разбират, че нищо страшно няма да им се случи, но не могат по никакъв начин да потиснат тези неприятни емоции.

Кинофобия

Докато някои смятат кучетата за най-сладките същества на планетата, други изпитват истински ужас при вида на тези животни. Това до голяма степен се дължи на някогашния лош опит, довел до агресивното поведение на домашния любимец. Според статистиката около 2% от световното население страда от кинофобия, а хората под 30-годишна възраст са по-податливи на това разстройство. Обикновено те живеят тихо със страха си, ограничавайки максимално контакта с кучета.

Арахнофобия

Със сигурност в обкръжението на всеки човек има някой, който ужасно се страхува от паяци. В същото време мнозина изпитват неконтролируем ужас не само при вида на тези насекоми, но и при мисълта, че са някъде наблизо. Смята се, че в редки случаи арахнофобията може да доведе до по-сериозно психологическо разстройство. Следователно, колкото по-рано човек потърси помощ, толкова по-добре.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: