Германия очаква ваксината срещу COVID-19 да е готова след средата на 2021 г.

Германия очаква ваксината срещу COVID-19 да е готова след средата на 2021 г.

® Photo by L N on Unsplash

Докато страните се надпреварват да намерят лек за коронавируса, германският министър заяви, че ваксина е малко вероятно да бъде налична до средата на 2021 г.


Не трябва да очакваме чудо - каза Аня Карличек на пресконференция в сряда. - Трябва да продължим да предполагаме, че ваксините за по-широк кръг от населението ще бъдат налични най-рано от средата на следващата година.


Карличек заяви, че Германия предоставя субсидии за финансиране на три германски биотехнологични фирми - CureVac от Тюбинген, BioNTech от Майнц и IDT Biologika от Десау, за да могат да ускорят разработването на ваксина срещу коронавирус.


И трите компании са обещаващи кандидати, но ние винаги трябва да очакваме неуспехи по време на фазата на тестване, защото едно е да имаме ефективна ваксина, но друго е да имаме безопасна ваксина, която хората искат“, каза министърът.


Разработват се над 200 кандидат-ваксини, като 23 са преминали към клинични изпитвания с хора доброволци. Германската компания BioNTech е един от последните кандидати за участие в клинични изпитвания във фаза 3 - окончателното регулаторно препятствие преди одобрение.


Междувременно Русия е на път да одобри ваксина още през август, според съобщенията. Вицепремиерът Татяна Голикова заяви в сряда, че Русия се надява до октомври да започне производството на двете си ваксини, които в момента се разработват в индустриален мащаб.


Съединените щати, Европейският съюз и Обединеното кралство също правят предварителни поръчки с фармацевтични компании с надеждата да защитят населението си от COVID-19 и да предпазят икономиките си от по-нататъшни скъпи блокирания. 


През май лидерите на ЕС и световните лидери обещаха милиард, за да ускорят разработването на ваксина срещу COVID-19, и се ангажираха да гарантират, че тя ще бъде достъпна за всички. Миналия месец Франция, Германия, Италия и Нидерландия подписаха споразумение с британския производител на лекарства AstraZeneca за 400 милиона дози от потенциалната ваксина срещу коронавирус, която в момента се тества от Оксфордския университет. Първите доставки трябва да започнат до края на тази година.Прочетете още за:
COVID-19 ваксина Германия

  0 
  0