Германия забранява пластмасовите сламки, съдове и прибори за еднократна употреба

Германия забранява пластмасовите сламки, съдове и прибори за еднократна употреба

® pixabay

Германските власти забраниха производството на пластмасови изделия за еднократна употреба, които не могат да бъдат рециклирани и използвани повторно.

Така страната иска да намали количеството на боклука с 20%.

Германия забрани продажбата на пластмасови сламки за еднократна употреба, кутии за храни и прибори. Тази инициатива е свързана с директива на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на количеството пластмаса, която замърсява околната среда.

Властите поискаха да се прекрати продажбата на пластмасови изделия, включително чинии, бъркалки и държачи за балони, от 3 юли 2021 г. В случай че властите открият незаконно производство, те ще наложат глоба на компанията в размер на 100 хиляди евро.

Министърът на околната среда Свения Шулце отбеляза, че това е важна стъпка за отказ от пластмасата. Тя добави, че до 20% от боклука, който се събира в паркове и обществени места, е пластмаса за еднократна употреба, която „лесно може да се замени с чинии за многократна употреба или прибори". В този случай пластмасата се разлага в продължение на десетилетия и микроскопични частици попадат вътре в риби, птици и други животни.

 

По-рано германското правителство разработи план за отказ от пластмасата - той се състои от пет точки. Едно от най-важните изисквания е забраната на пластмасови изделия, които не могат да бъдат рециклирани и използвани повторно. На първо място става дума за пластмасови чинии за еднократна употреба, бутилки и туби.

В същото време властите вече забраниха опаковането на стоки в пластмасови торбички и продажбата на пластмасови бутилки. Министерството на околната среда заяви, че компаниите, които използват рециклируеми и екологично чисти материали в своите продукти, ще получат допълнителни бонуси от правителството.


Прочетете още за:
Германия пластмаса стоки

  0 
  0