Вълна от възмущение: Властите във Франция поискаха премахване на домашното образование

Вълна от възмущение: Властите във Франция поискаха премахване на домашното образование Снимка: Pixabay

В момента около 50 000 френски деца учат със семействата си у дома, половината от тях по медицински причини.

Френските власти съобщиха, че възнамеряват да направят образованието в училищата задължително, като изключение ще бъде направено единствено за децата със специални потребности, болните и спортистите от високо ниво, предаде Le Figaro. Мярката за ограничение на избора на семействата ще бъде по подобие на налаганите вече рестрикции в Германия, Испания, Гърция и Хърватия.

Заявлението на правителството предизвика истински шок сред засегнатите семейства в страната. Домашното образование във Франция засяга само 0,4% от 12,4 милиона деца в училищна възраст, но непрекъснато се увеличава: 35 000 през 2017 г., 41 000 през 2019 г. и 50 000 през 2020 г., според  изнесените данни от Le Figaro. Правителството следи отблизо увеличаващата се бройка на тези деца и поиска засилване на контрола още през 2019 г.

Съпредседателят на асоциацията „Laia” Аликс Фурест, която обучава двете си деца в дома си в Тулуза, е изненадана от „радикалния характер на мярката". „Знаехме, че Еманюел Макрон ще поиска обсъждане на хоумскулинга, но изобщо не сме очаквали  категорична забрана!“, коментира тя. 

През февруари 2020 г. министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер спомена, че има „между 2000 и 3000 млади хора, които биха могли да създадат проблем“. Тези деца, останали извън училище, „отиват в нерегистрирани религиозни структури, където ги посрещат жени в ниджаб и тяхното образование са молитви", коментира президентът Еманюел Макрон. Но според Аликс Фурест, ако правителството вижда проблем в избралите домашно образование поради религиозни причини, то те са „изключително малцинство".

„Домашното образование очевидно вече няма да бъде автоматично признавано наше право”, казва Ан Кофиние, председател на „Създайте свое училище”. Тя очаква да види какви точно текстове ще бъдат гласувани в закона, но прогнозира бум от медицински сертификати, които ще бъдат представени от родителите. В социалните мрежи много други родители коментират, че „тази мярка за пореден път ограничава индивидуалните свободи“.

Според правителството домашното образование никога не е било разглеждано като елемент от свободата на образованието: „Тази свобода се разбира като свобода на избор между държавно и частно образование, но не и домашно обучение." Не на това мнение е обаче адвокат Валери Пио, специалист по образователно право, според която родителите могат да се опрат на съдебната практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Тя припомни, че през 1982 г. ЕСПЧ се позова на „свободата да се организира образование и да се избере такова извън училище...“ по случая с млад англичанин, жертва на телесно наказание в училище.

Мотивацията на семействата, които избират домашно образование, е различна. Невинаги детето е с увреждания, то би могло например да бъде жертва на тормоз в училище или на училищна фобия. Някои родители смятат, че домашното образование е по-ефективно от това в системата на националното образование или просто искат обучение в „спокойна среда, близо до природата“. Асоциациите за домашно образование във Франция отбелязват също така, че тази година поради страха от COVID-19 някои родители са избрали домашното образование. Други, след като са пробвали дистанционното обучение по време на карантината, са били привлечени от подобна форма на образование за децата си и са решили да продължат с хоумскулинг. А някои, отбелязва Le Figaro, просто отхвърлят задължението да се носят маски в училищата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: