Във Финландия консумират повече кафе, отколкото където и да е другаде по света

Във Финландия консумират повече кафе, отколкото където и да е другаде по света

® Insider

Повечето хора асоциират Финландия със сауната,  елените и, разбира се, със Северното сияние над снежна Лапландия. Но това, което на мнозина от тях не е известно, е, че скандинавската страна е пропита от любов към кафето. Финландците изпиват главозамайващи количества кафе, достигайки до забележителните 12 килограма всяка година на човек, според Международната организация на кафето.

Във Финландия се приема за нормално да се пият по осем чаши кафе дневно, дори късно вечер, и определено е обидно да откажеш кафе, ако ти бъде предложено. Предпочита се слабо изпечено кафе с филтър.

Финландците имат в езика си голям брой специфични думи за различните ситуации, свързани с консумацията на кафе. Съществуват думи, които могат да бъдат преведени например като „сауна кафе”, „кафе за път” или „изборно кафе”, по традиция приемано веднага след гласуване. Има също така специална дума за сутрешно, дневно и вечерно кафе или дори за „кафе с медал”, когато финландец спечели някое спортно състезание.

На какво се дължи това и има ли връзка със суровия северен климат?

Това е едната теория – за нуждата от кофеин в дългите мрачни дни. Липсата на слънчева светлина очевидно се отразява на организма и той се опитва да си набави вещества, които да го ободрят.

Според друга теория дълбоко вкоренената местна традиция идва от XIX век, когато Финландия се бори да извоюва независимостта си от Русия. Сред финландците се вкоренява здраво убеждението, че принадлежат към западната култура и в противовес на руснаците, които пият много чай, избират да консумират значителни количества кафе.Прочетете още за:
кафе кофеин Финландия

  0 
  0