Анализ: Kак 6 фактора, подхранващи срива от коронавируса, ще оформят възстановяването на фондовия пазар

Анализ: Kак 6 фактора, подхранващи срива от коронавируса, ще оформят възстановяването на фондовия пазар

® Photo by Campaign Creators on Unsplash

Рисковите активи почти изтриха загубите си, предизвикани от коронавируса, но остават няколко фактора, които ускоряват тяхното спадане.


Спускането от пиковите цени на пазарна територия стана с рекордна скорост. Спадът показа безпрецедентна скорост на риска или повишен темп, с който икономическите заплахи влияят на пазарните оценки, заяви Сийма Шах, главен стратег в Principal Global Investors. Но тъй като увеличената скорост на риска доведе до намаляване на цените в началото на пандемията, тенденцията може да доведе до бързо възстановяване на пазара.


За разлика от световната финансова криза или предишните пазарни тенденции, настоящата криза не беше предизвикана от показване на дисбалансите, затягане на централните банки или високи цени на петрола - пише Шах в бележка към клиентите. - Това е шок, причинен от събитията, и възстановяването трябва да бъде по-малко отбягвано.


Текущите нива на пазарите отразяват подобни очаквания за ръст на корпоративната печалба. Няколко експерти твърдят, че оживлението е неустойчиво, посочвайки ново ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай и високите цифри за безработицата като причина за безпокойство. За да определи дали тези страхове са основателни, Шах се обръща към факторите за увеличение на риска, които тя изложи в началото на пандемията за улики за бъдещи пазарни ходове.


Ето шестте фактора на скоростта на риска, които изостриха ликвидациите поради коронавируса и как тя очаква те да помогнат или да застрашават изтичането на рисковите активи.Съотношението пазарна икономика: пречка на пътя на възстановяване


Високите оценки на акциите може да са допринесли за резките продажби на пазарите през март, но само след няколко месеца акциите се върнаха към скъпите нива. Ккоефициент на печалба на S&P 500 беше 23,75 към петък следобед, най-високото ниво от началото на 2000 г.


Подобно бързо възстановяване, съчетано с увеличаващи се оценки, оставя пазарите особено чувствителни към спада на оптимизма на инвеститорите. Разнообразието от събития може да предизвика бягство към сигурни убежища, предупреди Шах, особено повторение на това, което накара пазарите да паднат на първо място.


Пазарите отново са уязвими от негативната смяна в настроенията - със сигурност втора вълна от заразяване, която води до подновяване на блокирането, може да доведе до рязък край на този нов биков пазар“, каза тя.„Падналите ангели”: възможност за възстановяване


В първите дни на пандемията Шах заяви, че широкото понижаване на качеството на корпоративния кредит може да ощети компаниите от опции за набиране на средства и инвестиционните компании ще се плъзгат в състояние на падане, превръщайки се в т.нар. паднали ангели, които не могат да натрупат пари, за да оцелеят на фона на продължителен спад.


Федералният резерв сподели притесненията й. Правейки безпрецедентен ход в закупуването на корпоративен кредит, централната банка незабавно подкрепи кредитното здраве. По-късно Фед разшири покупката си на дългове, за да включи компании, които претърпяха спад в статута на висока доходност, като допълнително засили подкрепата си за способността на фирмите да набират спешен капитал.


Тези действия на централната банка също стимулираха отношението между инвеститорите. Милиарди долари се втурнаха обратно на кредитните пазари, за да се възползват от политиката за съдействие, позволявайки на фирмите да издават дълг, преди програмата за облекчение на Фед дори да започне да функционира. Притесненията за кредитното здраве избледняха и силното рисково отношение на инвеститорите даде на фирмите необходимата подкрепа, за да останат в движение, каза Шах.Ролята на социалните медии: пречка на пътя на възстановяване


През изминалото десетилетие възходът на социалните медийни платформи формира „глобална ехокамера към големи събития, предизвикващи тревожност“, каза Шах. Тази тенденция ускори разпространението на коронавирусните страхове по целия свят и съответно „засили срив както в доверието на инвеститорите, така и в доверието на домакинствата", добави тя.


За съжаление на оптимистично настроените инвеститори, малко вероятно е да се случи обратното. Инвеститорите и широката общественост ще се сблъскат с много дезинформация, тъй като заплахата от вируси отшумява и икономиките се отварят отново, което прави разпространението на социалните медии силен удар срещу широкото възстановяване на пазара.Възходът на борсово търгуваните фондове (БТФ): възможност за възстановяване


Пазарните експерти се опасяват от нарастващата популярност на борсово търгуваните фондове и други систематични инвестиционни фондове, които ще стимулират нездравословната концентрация и ще засилят следващия спад. Притесненията им бяха доказани по-рано от очакваното, тъй като коронавирусът предизвика безразборни продажби на почти всички рискови активи.


Въпреки това Шах заяви, че този преди отрицателен фактор може да помогне за поддържане на възходящия подем. Инвеститорите до голяма степен са достигнали своя лимит за намаляване на риска, каза тя, намалявайки вероятността от БТФ и подобни инструменти да доведат до спад на пазара.


Тъй като нестабилността намалява допълнително (подпомагана от мерките на Фед), фондовете за паритет на риска вероятно ще започнат да добавят към експозицията и потенциално ще увеличат акциите", написа тя.Глобално затегнати вериги за доставки: пречка на пътя на възстановяване


Компаниите, особено тези, зависещи от Китай и неговия производствен сектор, понесоха големи щети в първите дни на избухване на пандемията. Щетата в крайна сметка се разпространи по целия свят, тъй като веригите за доставки бяха прекъснати и доставката беше изправена пред нови препятствия.


Оттогава страната до голяма степен се е възстановила, но все още нарастващият процент на зараза в други региони отлага пълна възвръщаемост към предишната ефективност на веригата на доставки, каза Шах. Китай все още не е извън зоната на конфликт, тъй като оживеното напрежение между САЩ и Китай рискува прилагането на нови тарифи и поредния търговски конфликт.


Глобалните вериги за доставки означават, че световната икономика ще бъде само толкова силна, колкото е силна най-слабата връзка", написа Шах, като добави, че глобалният растеж и пазарите „може да са крайните губещи".Технологията взима превес: рискована възможност за възстановяване


Сред малкото сектори, които до голяма степен са издържали на коронавирусния спад, технологичните акции задвижват основните американски индекси до сегашните нива, тъй като инвеститорите се струпват на популярни имена, включително Facebook, Apple, Microsoft и Google. Силното представяне на фирмите вероятно ще продължи, каза Шах, като пандемията ускори прехода на обществото към работа от разстояние.


Технически ръководеното оживление обаче идва със своите рискове. Концентрацията на инвеститорите в технологични компании беше повишена преди избухването на коронавирус, а притокът, подхранван от престоя вкъщи, увеличава риска от силно неравномерен пазар. Ако голямо име на технологията се срине, това може да се отрази на целия пазар, предупреди Шах.


„Дори технологичните гиганти не са напълно имунизирани срещу отрицателното въздействие на COVID-19, а разочароващите печалби са резултат и който и да е от тях рискува да обърне последните печалби от капитала в САЩ“, написа тя.

Като цяло стратегът очаква финансовите пазари до голяма степен да се стабилизиратПрочетете още за:
анализ пазарен коментар пазари

  0 
  3