Русия обяви за учение струпването на войски близо до Украйна

Русия обяви за учение струпването на войски близо до Украйна Снимка: eurasiareview.com

В изявление на Министерството на отбраната на Руската федерация се казва, че близо 10 000 военнослужещи са завършили едномесечно учение вблизост до границата с Украйна.

С това Русия дипломатичо опроверга опасенията, че планира инвазия в бившата съветска република, пише themoscowtimes.com. Министерството съобщи още, че учения на Южния военен корпус са се провели в много южни региони, включително Ростов, Краснодар и Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., както и в по-далечни райони като Ставропол, Астрахан, републиките на Северен Кавказ и дори в кавказкия съюзник на Русия Армения.

Според изявлението на военното ведомство, всички военнослужещи, завършили учението, за новогодишните празници ще се върнат в постоянните си бази. 

Според изчисленията на Киев обаче, по границите на Украйна са разположени около 104 000 руски войници – цифра, която и западните страни смятат за реална, което ги накара да предположат евентуална инвазия.

На тези опасения Русия отговори, че е свободна да придвижва силите си на своя територия, както сметне за добре, и отрече, че планира атака.

Междуврменно руският президент Владимир Путин представи на САЩ и НАТО редица изисквания за сигурността на руската федерация, включително спиране на разширяването на Алианса на изток. Основното искане обаче е НАТО да не приема Украйна за свой член, а САЩ да не създават нови военни бази в бившите съветски републики.

Напрежението достигна точка на кипене в сряда, когато президентът Владимир Путин каза, че Русия ще предприеме "подходящи ответни" военни стъпки в отговор на това, което той нарече "агресивната позиция на Запада". Но още на следващия ден Путин смени тона, като заяви, че е видял "положителна" светлина към предложенията си за сигурност от страна на САЩ и допълни, че преговори по темата ще се проведат през следващите месеци. 

В интервю в петък високопоставен украински служител по сигурността каза пред АFP, че няма риск от предстояща руска инвазия. Киев обаче продължава борбата с проруските сепаратисти, започнала малко, след като Москва анексира Крим през 2014 г. Въоръженият конфликт отне живота на над 13 000 души.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: