Западът е виновен за напрежението в Европа, счита Путин

Западът е виновен за напрежението в Европа, счита Путин Снимка: thehamdenjournal.com

Руският президент повтори искането си за гаранции от САЩ и техните съюзници, че НАТО няма да се разширява на изток.

Той постави въпроса по време на видео разговор с президента на САЩ Джо Байдън преди две седмици. В речта си на среща с висшия военен състав на Русия вчера руският президент обвини Запада за „напрежението, което се натрупва в Европа“ и за пореден път настоя НАТО да откаже членство на Украйна и други бивши съветски страни и да намали военното присъствие на Алианса в Централна и Източна Европа - смели ултиматуми, които почти сигурно ще бъдат отхвърлени, коментира 7news.com.

Исканията му бяха изготвени на фона на растящото напрежение заради натрупването на руски войски близо до границата с Украйна, което породи опасенията от евентуална инвазия. 

Русия отрече, че има планове да атакува съседната си страна, но настоя за правни гаранции, които биха изключили разширяването на НАТО и разполагането на оръжия там. Същевременно руският министър на отбраната оповести, че в Източна Украйна действат нд 120 служители на частни американски военни компании, които обучават украински войски и създават огневи позиции в жилищни сгради и различни съоръжения.

Путин изрази опасенията си, че ако в Украйна се появят ракетни системи на САЩ и НАТО, ракетите им биха стигнали до Москва за минути. Защо приписва на НАТО или САЩ подобни намерения руският президент не уточни.

„За нас това е най-сериозното предизвикателство за нашата сигурност“, каза той и добави, че затова Кремъл се нуждае от „дългосрочни, правно обвързващи гаранции“ от Запада, за разлика от „устните уверения, думи и обещания“, на които Москва не може да се довери.

Путин отбеляза, че НАТО се разширява на изток от края на 90-те години на миналия век, уверявайки Русия, че притесненията ѝ са безпочвени. Но той явно не вярва и на това.

"Напрежението, което се натрупва в Европа, е тяхна (на САЩ и НАТО) вина и Русия е принудена да реагира на всяка тяхна стъпка. Нещата се влошаваха, влошаваха и влошаваха и ето ни днес в ситуация, която сме принудени да разрешим по някакъв начин", каза руският лидер.

Отношенията на Русия със САЩ се охладиха през 2014 г., след като Русия анексира Кримския полуостров от Украйна, получавайки по този начин контрол над дълги брегови линии на Черно и Азовско море. Освен това руската федерация подкрепя и сепаратисткия бунт в Източна Украйна, все още контролирана на места от сепаратистите. Напрежението се разгоря отново през последните седмици, след като Москва струпа десетки хиляди войници близо до границата с Украйна.

Владимир Путин заяви: "САЩ трябва да разберат, че няма къде да отстъпим. Това, което сега се опитват и планират да направят на територията на Украйна, не е на хиляди километри, това се случва точно на прага на нашия дом“. Същевременно той увери,че Москва се надява на „конструктивни, смислени разговори с видим краен резултат“.

"Въоръжени конфликти и кръвопролития не са наш избор и ние не искаме подобно развитие. Искаме да решаваме проблемите с политически и дипломатически средства", завърши руският президент. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: