Къде е най-мръсен въздухът в Европа?

Къде е най-мръсен въздухът в Европа? Снимка: https://pixabay.com/

София е в челната петица на тази тревожна статистика

Полската  компания Airly публикува класация на европейските градове с най-високи нива на замърсяване на въздуха. Стартъпът е наблюдавал градове с население над 500 000 души.

Ако говорим за аерозолно замърсяване, антирейтингът се оглавява от Балканите, както и Румъния: в челната петица са Загреб, Букурещ, Солун, София и Белград.

Вторият критерий, използван в изследването, е концентрацията на азотен оксид в атмосферата. Географията на първите пет е по-обширна: Неапол, Краков, Букурещ, Атина и Париж.

Виктор Вършаловски, основател и главен изпълнителен директор на Airly, каза пред Euronews:

„Изследвахме всички видове замърсяване, като се започне от прахови частици, азотен оксид и др. Стана ясно, че проблемите със замърсяването на въздуха в Източна и Централна Европа са различни от това, което виждаме в Западна Европа , например във Франция или Великобритания, където е виновен вредният ауспух на автомобилите. Различните страни имат различни източници на замърсяване, но резултатът е един и същ: замърсяването на атмосферата убива навсякъде."

Проучването на Airly сравнява набори от данни от техните собствени сензори с информация от правителствени станции за контрол на замърсяването на въздуха. Качеството на въздуха в Европа може да се наблюдава на интерактивна карта.

Виктор Варшаловски: 

„Трябва да помислим и за икономическите последици, тъй като замърсяването на въздуха струва 1% от световния БВП, ако вземем предвид отпуска по болест на служителите, разходите за лечение и намалената производителност на труда. Размерът на щетите е 300 долара на човек. Това е ужасна статистика. Важно е да се говори за това и е важно да се предприемат действия за намаляване на замърсяването на въздуха на планетата."

Трудно е да се повлияе на географските характеристики. Например разположението на някои европейски градове между планинските склонове затруднява разпръскването на замърсителите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: