Бриджит Макрон ще съди интернет сайт, който твърди че тя е мъж

Бриджит Макрон ще съди интернет сайт, който твърди че тя е мъж Снимка: giornaledibrescia.it

Според крайнодясната електронна медия, първата дама на Франция е транссексуална и е родена като Жан-Мишел Троньо – име, което плъзна като вирус из социалните медии.

Г-жа Макрон, която е майка на три деца от предишния си брак, не за първи път е мишена на клевети, но този път потвърди, че ще предприеме съдебни действия. „Тя реши да започне съдопроизводство и то вече е в ход“, потвърди адвокат Жан Еночи пред АFP.

Лъжите за 68-годишната първа дама на Франция вероятно се разпространяват от политически противници на съпруга й, президентът Еманюел Макрон, в това число крайнодесни партии, антиваксърски групи и конспиративното движение QАnon, смята ВВС.

Френските медии проследиха историята до статия в крайнодясно списание, подписана от жена на име Наташа Рей. Публикацията ѝ намери читатели сред аудиторията на медията и дори беше обсъждана в много гледано предаване в YouTube, със стотици коментари онлайн от Covid-скептици, антиваксъри и крайнодесни активисти, пише вестник Libération.

Много хора се питат защо Бриджит Макрон изобщо ще води дело, за да отхвърли толкова нелепа измислица. Още повече, че никой не смята историята за правдоподобна - дори шепата маниаци, които я разпространяват. 

Френската президентска двойка е достатъчно обръгнала на клевети, от момента, в който Еманюел Макрон се кандидатира за президент и още повече, след като спечели  президентските избори през 2017 г., но досега троловете се целеха в почти 25-годишната възрастова разлика между съпрузите. Така че, защо сега разпространителите на злонамерени слухове ще се сблъскат със закона? 

Само след няколко месеца са следващите президентски избори. Еманюел Макрон все още не е потвърдил официално, че ще се кандидатира за втори мандат, но се очаква да го направи. Той ще си съперничи с Валери Пекрес от традиционната дясна републиканска партия и Ерик Земмур, френска телевизионер, който се надява да получи подкрепата на крайната десница.

В предизборния период г-жа Макрон явно е решила, че е време да постави на място поне част от опонентите на съпруга си. Онлайн трафикът не бива да се подценява, нито пък да се забравя правилото, че многократно повторената лъжа започва да се приема като истина, а в случая директният удар срещу президентшата рекушира болезнено върху съпруга ѝ. 

Няколко месеца преди изборите няма време за пренебрежение дори към най-малките попълзновения към имиджа на Еманюел Макрон, а едно елитарно поведение „над нещата” определено не е подходящо за предизборната надпревара. Така че този път - съд за клеветниците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: