Надуваем дрон се движи с помощта на ултразвук

Надуваем дрон се движи с помощта на ултразвук Снимка: Стоп кадър: docomoOfficial

Японска компания разработи компактен дрон-аеростат с ултразвукова тяга

Колкото и удобни да са мултикоптерните дронове, техните постоянно въртящи се перки са шумни, апаратите консумират много енергия и са потенциално опасни. Въздуштите балони биха могли да бъдат добра алтернатива и да се справят поне с минимума от задачи, които другите дронове могат да изпълняват, а именно - да заснемат видеоклипове и да изглеждат привлекателни. 

Японската компания NTT Docomo конструира надуваеми дронове, приличащи на малки дирижабли, които се движат с ултразвукова задвижваща система.

Тъй като дроновете във въздуха стават все по-големи, техните въртящи се остри перки могат да бъдат сериозна опасност за хората, животните, околните предмети и другите квадрокоптери. Много от компаниите използват сложни алгоритми и сензори за избягване на препятствия, други инсталират защита за мултикоптерните винтове или ги проектират така, че да се разрушат при удар.

Японскатаомпания има по-проста идея - да се отърве напълно от остриетата. Новият дрон представлява  въздушен балон, напълнен с хелий. Такъв балон в случай на инцидент просто отскача от препятствието, без да му причинява никаква вреда. Монтираната отдолу камера позволява да се извършват аерофотоснимки.

Безпилотинят апарат на Docomo има и други преимущества. Той е много по-тих от обикновените квадрокоптери, тъй като тук липсва монотонния шум на двигателя, който може да развали видеото. Освен това той изразходва много по-малко енергия в сравнение с конвенционалните винтови дронове, следователно времето за полет се увеличава значително.  Компанията обаче не уточнява колко.

Но може би най-любопитното е ултразвуковата двигателна система. От двете страни на балона са разположени два малки модула, които създават ултразвукови трептения и въздействайки на въздуха, движат балона наляво, надясно, напред, назад, нагоре или надолу, според еобходимостта.

Дронове на балони са разработвани и преди, но някои от тях все още използват витла, докато други са хибриди от хвърчила и балони, предназначени да летят на открити пространства и висока надморска височина. 

Компанията на насуваемите летателни апарати твърди, че новият дрон е идеален за тържествени мероприятия или в търговския сектор за провежданен на презентации. Може да се използва както в закрити помещения, така и на открито. Единственият му недостатък е, че за снимки на открито времето трябва да е безветрено.

Източник: nttdocomo.co.jp

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: