Фармацевтична компания предупреди за появата на опасен нов щам на коронавируса

Фармацевтична компания предупреди за появата на опасен нов щам на коронавируса Снимка: https://pixabay.com/

Фармацевтичната компания Moderna предупреди, че може да се появи изцяло нов щам на коронавирус, който ще бъде хибрид между Delta и Omicron

Това ще стане, ако човек се зарази и с двата вируса едновременно, съобщава Daily Mail.
 

Това изявление направи главният медицински директор Пол Бъртън. Той отбеляза, че заразяването с два щама на коронавируса наведнъж е възможно само ако човек има невероятно слаб имунитет. В Обединеното кралство както Delta, така и Omicron се разпространяват активно днес, така че има възможност да се появи нов хибрид.

Ако вирусите влязат в човешкото тяло заедно, те могат да започнат да се развиват доста бързо, което ще доведе до появата на поредната мутация. Когато една и съща клетка бъде заразена, може да се появи супервариант на коронавируса.

Експертите предупредиха, че подобни случаи, които се наричат ​​"рекомбинационни събития", са напълно възможни, но ще изискват специфични условия, както и съвпадение на  събития, които не могат да бъдат контролирани.

За цялото време, през което продължава пандемията, експертите са регистрирали само три щама, възникнали в резултат на генен обмен. Освен това има и случайни мутации на вируса, които могат да създават все повече и повече нови варианти.

Към днешна дата Omicron вече е регистриран в 77 държави. Той се появи се на територията на Южна Африка, където има доста ниско ниво на ваксинация. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: