Наемен убиец, действал в Берлин по заповед на Русия, получи присъда

Наемен убиец, действал в Берлин по заповед на Русия, получи присъда Снимка: internationalpk.com

Берлинският съд призна днес Вадим Красиков за виновен за разстрела на Зелимхан Хангошвили през август 2019 г. в берлинския парк Тиргартен.

Съдиите ясно дадоха да се разбере, че според тях руската държава е поръчала убийството, което тя отрича. Присъдата може да навреди на вече обтегнатите отношения между Германия и Русия. Руският посланик в Германия я нарече "политически мотивирано решение".

В периода 2000 - 2004 г., когато Чечения води война за независимост срещу Русия, 40-годишният грузински гражданин Зелимхан Хангошвили е командир на чеченски бунтовници. От 2016 г. е търсил убежище в Германия, припомня ВВС.

Според прокурорите, Красиков се е приближил зад Хангошвили с велосипед и го е прострелял отблизо с пистолет Glock 26 със заглушител първо веднаж в гръб в тялото и след това още два пъти в главата, за да доубие падналия на земята Хангошвили. 

Красиков е арестуван малко след убийството. По време на процеса прокурорите казаха, че нападателят е действал по заповед на Русия и че обвиняемият е член на специално подразделение на руските тайни служби, ФСБ. Обвинението посочи, че убиецът е летял от Москва за Париж и оттам за Варшава, преди да пристигне в Берлин, използвайки паспорт с името Вадим Красиков. 

Адвокатите на заподозрения настояха, че той не е Красиков, а Соколов и е строителен работник. Съдиите обаче бяха убедени, че обвиняемият е действал по заповед на руските власти.

„Той ликвидира политически опонент като акт на отмъщение“, обяви прокурорът Ларс Малкис, а след произнасянето на присъдата, председателят на съда в Берлин Олаф Арнолди каза: „Някои медии изразяват предположения, че съдим Русия или дори Владимир Путин. Това е подвеждащо: на подсъдимата скамейка е само осъденият. Но нашата задача включва разглеждане на всички обстоятелствата около престъплението".

Русия се свързва със смъртта и на други чеченски изгнаници. През 2004 г. двама руски граждани бяха осъдени в Катар на доживотен затвор за убийството на бившия чеченски лидер Зелимхан Яндарбиев. Катарският съд също постанови, че осъдените са действали по заповед на руското правителство. 

През 2019 г. Германия експулсира двама руски дипломати поради подозрения, че Кремъл е замесен в убийството, а Русия отговори адекватно, като междувременно не пести епитетите си за западното правосъдие. Миналата седмица при решението на съда в Лондон да екстрадира Джулиан Асанж, говорителката на Руското външно министерство Мария Захарова заяви по канала си в Telegram: „Това е срамна присъда по политическо дело срещу журналист и общественик, поредната проява на канибалския мироглед на англосаксонския алианс“.

Присъдата срещу Вадим Красиков идва в момент на ескалация на напрежението между Германия и Русия и е тест за външнополитическия подход на новото германско правителство, водено от канцлера Олаф Шолц. Германският външен министър Аналена Бербок обеща да бъде по-строга спрямо Русия заради неотдавнашното струпване на руски военни сили близо до Украйна и да се противопостави на спорния газопровод "Северен поток 2".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: