Оръжията на бъдещето: кои видове ще заменят традиционните?

Оръжията на бъдещето: кои видове ще заменят традиционните? Снимка: ferra.ru

От фантастичните видове оръжия сега се разработва лазерно и микровълново

Само след няколко десетилетия на мястото на традиционното оръжие ще дойде микровълновото, лъчевото и т.н.  Някои от тези технологии вече започват да се реализират. За това съобщава Overclockers.

От фантастичните видове оръжие сега се разработва лазерното и микровълновото. Първото вече се тества от американски военни.

Според експерти в областта на отбранителните технологии, микровълновите оръжия могат да причинят сериозно увреждане на мозъка на човека и да го ослепят завинаги. Какво представлява подобно оръжие? При атака с такива оръжия се използват фокусирани снопове от електромагнитна енергия, които могат да унищожат електронните системи, комплексите за ПВО, вражеските обекти. Енергията в такива оръжия се освобождава под формата на микровълни, лазерни лъчи, плазма, звуково излъчване.

Системата на микровълномоот оръжие се състои от три части: импулсен източник на захранване, източник на високочестотна радиация, антена. В същото време, такива системи, за разлика от традиционните оръжия, не изискват физически боеприпаси, те могат да работят с взривни химични вещества и изискват много електроенергия.

Що се отнася до създаването на такъв вид оръжие, с това се занимават не само САЩ, но и други страни. Например, през 2018 г.  Китай разработи ZKZM-500 - лазерна винтовка с литиево-йонно захранване, способна да стреля с невидими микровълни и дори да възпламенява обекти. Също така, компанията MBDA създава система за лазерно оръжие Dragonfire, която ще се използва на военни кораби във Великобритания. Над създаването на лазерни оръжия работят и такива страни, като Индия, Австралия, Израел, Русия.

Микровълновите оръжия имат голям брой предимства пред обикновената артилерия. Това е попадането на микровълните в целта, без да се влияят от въздействието на външни фактори (вятър, гравитация и т.н.), безшумен и невидим характер на изстрела (той може да се определи само с помощта на специални прибори). Също така, за воденето на бой е необходим единствено блок на захранването.

Какви други видове "оръжия на бъдещето" има? Това са са звукови и ултразвукови, плазмени, оръжия с използавено на топлинни лъчи.

Звуковите и ултразвукови оръжия причиняват главоболие, кръвотечение от ушите, глухота, треперене, страх, оптични илюзии. Така например, звуково оръжие се  използва от полицията, за да се контролира тълпата по време на протести.

Плазмените оръжия стрелят по врага със струи плазма. Използват се, за да причинят изгаряне на човека, да го изплашат. Подобно на предишния вид, се счита за нелетален.

Що се отнася до оръжията с прилагане на топлинни лъчи, има два варианта. Това е система за оръжие с насочена енергия (DEW) и система за "оръжия с управляеми ефекти" (ADS). DEW се използва с цел защита на територията и борба с безредиците и когато човек е засегнат от такова оръжие, той чувства парене и силна болка в областта на кожата. ADS се прилага от американците при безредици; подобно оръжие причинява у човек състояние на шок.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: