Виктория Нуланд: САЩ обмислят изолиране на Русия от световната финансова система

Виктория Нуланд: САЩ обмислят изолиране на Русия от световната финансова система Снимка: flickr.com

Според заместник-държавния секретар на САЩ заповедта за започване на "решителни действия в Украйна" може да бъде дадена в началото на 2022 г.

Държавният департамент на САЩ, заедно със съюзниците в Европа, разглежда целия спектър от отговори в случай, че Русия атакува Украйна, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд. По думите й, един от вариантите предвижда изолация на Русия от световната финансова система, съобщава Кommersant.

"Това, което обсъждаме, ще бъде еквивалентно на действителна изолация на Русия от световната финансова система, с целия разпад, който тя ще създаде за руския бизнес, руснаците и тяхната възможност да работят, пътуват и да търгуват. Ние разглеждаме пълния спектър от варианти", отговори Виктория Нуланд на въпрос на републиканския сенатор Рон Джонсън по време на показанията пред Комисията на Сената на САЩ за международни отношения (излъчването се проведе от телевизионния канал C-SPAN).

Нуланд отбеляза, че предишния ден, по време на закритата част от брифинга, тя е представила в детайли дипломатическите варианти за отговор на агресията на Русия. Тя не ги изброи по време на откритото заседание. "Бих казала, че всички варианти се разглеждат", каза заместник-ръководителят на Държавния департамент.

Джонсън попита Виктория Нуланд дали може да съобщи най-драстичните варианти за санкции. "Мисля, че би било важно за обществото, за Конгреса, за Сената и за Владимир Путин наистина да разберат до най-малките детайли, какво ще им наложим и колко сериозно това би било за Русия и и, за съжаление, за руснаците. Владимир Путин трябва да бъде по-загрижен за съдбата на населението на Русия, отколкото ние", каза той.

По време на речта си в Конгреса Виктория Нуланд заяви, че заповедта за започване на "решителни действия в Украйна" може да бъде дадена в началото на 2022 година. Според нея, в случай на пълна мобилизация срещу Украйна могат да бъдат хвърлени почти всички сухопътни войски на запад от Урал.

Заседанието на комитета се провежда след края на преговорите между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. Разговорът продължи повече от два часа. Байдън предупреди руския президент, че в случай на военна ескалация в ситуацията с Украйна, САЩ и техните съюзници ще предприемат "сериозни икономически и други мерки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: