САЩ очакват настъпление на 175 000 руски военни в Украйна в началото на 2022 г.

САЩ очакват настъпление на 175 000 руски военни в Украйна в началото на 2022 г.

Американското разузнаване смята, че Русия планира инвазия в Украйна, са съобщили източници на Associated Press и The Washington Post

 Очаква се офанзивата да започне в началото на 2022 г. Според съобщения в медиите, Русия възнамерява да изпрати 175 хиляди войници в настъплението.

Половината от тях вече са разположени близо до границата с Украйна, твърдят източници. Според тях Русия планира да премести 100 батальонни тактически групи заедно с бронирана техника, артилерия и друга техника.

„Руските планове предвиждат военна офанзива срещу Украйна още в началото на 2022 г. с мащаб на ангажираните сили, който е двойно по-голям от този, който видяхме миналата пролет по време на руски учения близо до границите на Украйна“, е казал източникът.

По-рано американски медии съобщиха, че американското разузнаване очаква руска инвазия в Украйна. Така, според CBS, вероятността от атака се увеличава с настъпването на студено време. New York Times съобщи, че Вашингтон е предупредил съюзниците в Европа за възможността от инвазия.

Руският президент Владимир Путин нарече "алармистки" изявленията за плановете за атака на Украйна. Кремъл смята, че „истерията се раздухва изкуствено“, пише Коммерсантъ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: