Много граждани купиха стаж, за да се пенсионират

Много граждани купиха стаж, за да се пенсионират Снимка: pixabay.com

209 граждани купиха стаж за пенсия през последните три месеца.

Данните на Националния осигурителен институт сочат, че общо 2,45 милиона лева са дали българи, за да си купят стаж за пенсия, само през първите три месеца на тази година. Общо 209 човека са платили, защото не им стига стажът, за да се пенсионират. Те са два пъти повече спрямо първите три месеца на миналата година, когато от това право са се възползвали 112 българи.

От НОИ допълват, че през миналата година 3856 души са си платили сами вноските за пенсия. В хазната са постъпили близо 14 милиона лева.

През тази година средно 21 месеца и 16 дни не са достигали на желаещите да се пенсионират. Стаж за пенсия може да се купи за времето на обучение за завършено висше или полувисше образование, като няма значение дали са учили в редовна, задочна или вечерна форма. Важно е през това време да не са работили, а жените и да не са ползвали отпуск по майчинство

Кандидат-пенсионерът внася осигурителните вноски за своя сметка по банков път, като размерът им се определя всяка година със Закона за бюджета и е процент от минималния осигурителен доход за самонаетите лица. За тази година вноската е 19,8% от минималния доход, който от 1 януари е 610 лева.

Така през 2020 г. за всеки месец недостигащ стаж ще трябва да се плащат по 120,78 лв. или с близо 10 лева повече спрямо миналата година.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: