Си Дзинпин се застъпи за "китаизация" на религията

Си Дзинпин се застъпи за "китаизация" на религията

Това не е първият случай през последните години, когато китайските власти се изказват относно религията

Председателят на Китайската Народна Република Си Дзинпин заяви важността и значението на "китаизацията" на религията и необходимостта от контрол върху религиозната дейност в интернет. Той говори за това в събота на конференция, проведена в Пекин, посветена на религиозните въпроси. За това съобщава Кommersant.

"Религиозната дейност следва да се води в рамките на законите и регулаторните норми, не трябва да нанася ущърб на гражданите, да нарушава обществения ред и нормите на морала или да се намесва в образователните, правните и управленските въпросиили в обществения живот", каза Си Дзинпин. 

Той също така подчерта необходимостта от засилване на връзките на религията с Китай, китайския народ, Китайската комунистическа партия и социализма с китайска специфика. При това той заяви за уважение на ККП към религиозните убеждения на хората и привързаност към политиката на свобода на съвестта. От гледна точка на практиката, Си Дзинпин заяви за необходимостта от подготовка на екипи от партийни и правителствени длъжностни лица "с марксистки възгледи за религията и религиозните въпроси" и същевременно достатъчно компетентни, за да работят с представители на различни религиозни течения.

Това не е първият случай за последните години, когато китайските власти се изказват относно религията - по-рано те заявиха за необходимостта от "китаизация" на религията, съответствието й с китайските традиции и противодействието на чуждестранните влияния

Според професора по етика от пекинския университет Минцзу Сюн Кунсин, специален акцент на конференцията е поставен върху засилване регулирането на религиозната дейност в интернет, така че религиозни дейци да могат да бъдат наказваниза коментари, които нарушават определени норми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: