Не - на ваксинациите и ковид-паспортите!

Не - на ваксинациите и ковид-паспортите! Снимка: стопкадър Euronews

Стотици хиляди протестираха в Европа срещу ограниченията

Нидерландия

Хиляди дефилираха по улиците на Утрехт в събота, за да протестират срещу мерките на правителството за борба с разпространението на коронавирус. Преди три седмици холандските власти въведоха частична изолация: барове, ресторанти и други обществени места, включително магазини, които не продават храни и стоки от първа необходимост, трябва да затварят в 17:00 часа.

Процентът на заразяване в кралството започна леко да спада тази седмица, но остава близо до най-високите стойности за всички времена.

Австрия

Около 1200 полицаи бяха разположени във Виена по време на протести срещу санитарните мерки. Няколко души бяха арестувани. Демонстрантите събориха оградите, а охраната пусна сълзотворен газ. Двама от тях бяха ранени при сблъсъците.

Испания

Хиляди протестиращи срещу ваксините се събраха в събота в центъра на Барселона. Те се противопоставиха на въвеждането на ковид- паспорти в испанския автономен регион Каталуния. Съответният закон влезе в сила в събота, след като съдът уважи искането на областната управа за законността на въвеждането на тази мярка.

В Испания около 90% от населението, за което е препоръчана ваксина, вече е ваксинирано.

Франция

Хиляди медицински работници и болнични служители излязоха на протест в Париж. Те преминаха по улиците на столицата до сградата на Министерството на здравеопазването с искане за прекратяване на намаляването на леглата в държавните болници и по-добри условия за работа на болногледачите.

По материали на Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: