Атина: Православен свещеник нарече папата еретик

Атина: Православен свещеник нарече папата еретик

Вчера, малко преди да влезе в Атинската архиепископия, папата беше пресрещнат от възрастен православен свещеник с виковете "Ти си еретик! Махай се".

Сблъсъкът за пореден път напомни за продължаващото недоверие между двете крила на християнската църква, коментира Reuters. Силите за сигурност незабавно са възстановили реда и са извели гръцкият свещеник. Той обаче е продължил речта си пред събралото се множество и телевизионните камери, съпровождащи ватиканската делегация. 

Посещението на папа Франциск в Атина с предвидената среща с архиепископа на цяла Гърция, Йероним II, съобщава fanpage.it. На срещата им папа Франциск е поискал прошка от името на Римокатолическата църква за нейните исторически грешки, довели до разцеплението.

„Вярваме, че имате смелостта и искреността да изследвате неуспехите и пропуските на бащите си. Между тези, които искат да се наричат християнски братя, най-добрият език е и винаги ще бъде честността", заяви Йероним.

„Чувствам нужда да поискам отново прошка на Бог и на нашите братя и сестри за грешките, извършени от много католици“, каза в отговор папа Франциск.

При посещението си в Гърция през 2001 г. папа Йоан Павел II за първи път поиска прошка за ролята на католиците в разцеплението на християните – традиция, която папа Франциск продължи на първото си посещение в Гърция през 2016 г., както и при настоящата си визита. 

Той кацна в Атина късно вчера сутринта за тридневно посещение в Гърция след друг тревожен епизод, който се случи в петък в Кипър. Силите за сигурност спряха и арестуваха мъж, въоръжен с нож при опита му да влезе на стадиона, където беше насрочена литургията, водена от папа Франциск. Все още не е известен мотивът и намеренията на арестувания, не са разкрити и подробности за самоличността му. Извън стадиона също имаше няколко транспаранта срещу посещението на папа Франциск, както и плакати с надписи. „Папата е нежелан тук“.

При посещението си папа Франциск се срещна с президента на Гърция Екатерини Сакеларопулу и външния министър Никос Дендиас. Предстои среща с министър-председателя Кириакос Мицотакис. Гръцките католици се надяват визитата му да сближи източната и западната християнски църкви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: