Лукашенко може да предложи на Путин да върне ядрените оръжия в Беларус

Лукашенко може да предложи на Путин да върне ядрените оръжия в  Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че може да се обърне към руския си колега Владимир Путин с молба да върне ядрените оръжия в Беларус, ако подобни системи на НАТО се окажат в Полша

Така белоруският президент коментира думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за възможно разполагане на американско ядрено оръжие на изток от Германия, пише kommersant.

Тогава ще предложа на Путин да върне ядрените оръжия в Беларус. Ще се споразумеем какви. Ядрените оръжия, които ще бъдат най-ефективни при такъв контакт. Не напразно казах: ние сме готови за това на територията на Беларус"- каза Лукашенко в интервю с генералния директор на МИА "Русия сегодня" Дмитрий Киселев, отговаряйки на молба да коментира думите на генералния секретар на НАТО.

По-рано Йенс Столтенберг заяви, че ако Германия откаже да държи ядрени оръжия на своя територия, то те ще бъдат преместени в други европейски страни, включително тези, разположени на изток от Германия.

Германия може да решава дали да има оръжия на нейна територия, но алтернативата е ядрено оръжие в други европейски страни, включително на изток от Германия“, каза ръководителят на Северноатлантическия алианс на конференцията на НАТО Talk 2021 в Берлин. Той отбеляза, че би искал Германия да остане част от алианса за съвместно използване на ядрени оръжия, защото това е важно за цяла Европа".

В началото на октомври ръководството на НАТО реши да намали наполовина руската мисия в организацията - да изгони осем дипломати и да премахне още две длъжности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: