Цената на газа в Европа се повиши след заплахите на Лукашенко

Цената на газа в Европа се повиши след заплахите на Лукашенко

Цената на газа се повиши с почти 2 процента, след като Лукашенко заплаши да прекъсне подаването на газ към ЕС

Цената на газа в Европа се повиши с почти два процента след заплахите на президента на Беларус Александър Лукашенко да спре транзита на гориво за Европа.

Съдейки по данните от борсата, цената на декемврийските фючърси на хъба в Холандия се увеличи с 1,9% до 847 долара за хиляда кубически метра.

По-рано Лукашенко заплаши да прекъсне газопровода Ямал-Европа и да остави ЕС без газ, ако Полша затвори границата с републиката.

„Отопляваме Европа, те  ни заплашват, че ще затворят границата. А ако спрем природния газ? Затова бих препоръчал на полското ръководство, литовците и други безглави хора да помислят, преди да говорят“, каза президентът.

Така Минск реагира на намерението на Полша да затвори напълно границата с Беларус заради миграционната криза. Ситуацията на границата между Беларус и Полша се усложни на 8 ноември, когато няколко хиляди мигранти от Близкия изток се приближиха до полската граница от беларуска страна, надявайки се да влязат в Европейския съюз.

Миграционната криза на границата на Беларус и страните от ЕС започна, след като президентът Лукашенко заплаши да отслаби контрола върху потока от бежанци и наркотрафика. Това се случи на фона на поредното изостряне на отношенията между Минск и Запада.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: