Властите в Австрия утвърдиха план за налагане на задължителна ваксинация

Властите в Австрия утвърдиха план за налагане на задължителна ваксинация Снимка: https://pixabay.com/

Противниците свикват предупредителна стачка на 1 декември

Австрийското правителство утвърди плана за приемане на закона за въвеждане на задължителната ваксинация срещу коронавируса, който ще започне да се прилага от февруари следващата година.

Партията на свободата на Австрия (FPO) призовава за предупредителна стачка на 1 декември, заради обявеното въвеждане на задължителна ваксинация.

В неделя, 6 декември, проектозаконът трябва да бъде завършен и изпратен за четириседмично разглеждане. След това законът може да бъде изпратен в парламента за приемане в началото на февруари, казаха от здравното министерство, съобщи Euronews.

Австрия е една от първите страни, които продължават процеса на прилагане на това, което се обсъжда в няколко европейски страни, каза министърът на здравеопазването Волфганг Микщайн, добавяйки, че това е широкообхватна мярка, поради което е важно законът да бъде поставен на широка основа и колкото е възможно повече части от обществото да бъдат включени в процеса.

Първо, на 30 ноември Микщайн и министърът по конституционните въпроси Каролина Едстадлер ще поканят експерти от науката, конституционното право, здравеопазването, службата по конституционни въпроси, комисията по биоетика, както и представители на Социалдемократическата партия (SPO) и Neos на кръгла маса.

По-нататъшни разговори

През следващите седмици ще бъдат организирани допълнителни разговори с експерти и представители на заинтересованите страни, както и със социалните партньори и гражданското общество.

Микщайн каза, че стимулите за ваксинация работят, като посочи, че 70 процента от населението е ваксинирано поне частично досега, а две трети имат достатъчна защита срещу сериозното заболяване.

"Ние обаче знаем, че това не е достатъчно. Трябва да направим всичко, за да се предпазим от нови вълни на зараза", каза той.

Едстадлер посочи, че е необходима солидна правна основа за обявената задължителна ваксинация.

„Въвеждането на задължителна ваксинация е въздействие върху основните права на гражданите, но е необходима и оправдана стъпка предвид драматичната ситуация“, уточни тя.

Предупредителна стачка

Лидерът на Партията на свободата на Австрия (FPO) Херберт Кикл призова днес гражданите на Австрия да излязат на предупредителна стачка заради обявеното въвеждане на задължителна ваксинация срещу коронавируса.

Предупредителната стачка е планирана за сряда, 1 декември, а призивът гласи "Организирайте се и покажете на системата какво означава гражданско неподчинение".

Организаторите на сбора, антиваксъри, освен предупредителната стачка, призоваха гражданите да не купуват нищо този ден.

"Който не работи този ден, може да покаже на властите, че са на грешен път с намерението си да принуди гражданите да се ваксинират и че могат да разчитат на огромна съпротива", каза лидерът на FPO в профила си във Фейсбук.

За 1 декември са планирани няколко протестни митинга, включително и в центъра на Виена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: