Какви технологии ще направят човека безсмъртен

Какви технологии ще направят човека безсмъртен Снимка: ferra.ru

Засега те са само четири

Човечеството много отдавна мечтае за възможността да достигне безсмъртие. Вече започват да се предприемат конкретни стъпки в тази посока. За тях съобщава изданието "Хабр".

Благодарение на достиженията на роботиката и биофизиката, сега хората имат шанс наистина да получат безсмъртие. Технологиите, които позволяват това, на този етап са четири.

Генна терапия

Учените вече са открили гени, които позволяват да се намали и увеличи продължителността на живота. Много скоро всички подобни гени ще бъдат идентифицирани. Тестовете, свързани със собственото подмладяване и увеличаване на продължителността на живота, също са успешни: например, подобен ефект е постигнат при мишки. Освен това, Елизабет Периш, главен изпълнителен директор на BioViva отбелязва, че е успяла по подобен начин да "подмлади" имунните си клетки с 20 години.

Регенеративна медицина

През ХХ век хората се опитаха да създадат нови органи, за да заменят вече "износените". Всички тези проекти обаче се оказаха неуспешни. В резултат на това се откри, че триизмерният биопечат може да помогне за решаването на проблема. Сега съществуват редица технологии за принтиране на някои органи: черен дроб, сърце и т.н. С течение на времето учените ще се научат по този начин да създават дори мозък.

Наномедицина

Подобна технология дава възможност да се "ремонтира" един или друг човешки орган. За церта в тялото се въвеждат специални наноботи. Сега в медицината този метод се използва за доставяне на препарати в мозъка, определяне нивото на кръвната захар при диабетици, реконструкция на костите, лечение на онкологични заболявания, отстраняване на тромби, регенерация на нерви. Чисто теоретично ще бъде възможно да се създадат и такива наноботи, които ще управляват работата на генома и ще увеличат продължителността на човешкия живот.

Киборгизация

Сега вече има много протези, аналози на различни органи. Възможно е скоро да се появят и такива модели, чийто живот ще бъде няколко десетки години. А след това може би ще се създаде и напълно изкуствено тяло, в което просто ще бъде трансплантиран човешки мозък.

Авторът на статията също така добавя, че придобиването на безсмъртие ще позволи на човека успешно да овладява и космическото пространство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: