Словакия въведе двуседмичен локдаун и за ваксинираните

Словакия въведе двуседмичен локдаун и за ваксинираните Снимка: https://pixabay.com/

В страната определиха като критична ситуацията с хоспитализациите

Ежедневният брой на новите случаи достигна пик от началото на пандемията. Словашките власти решиха да въведат двуседмично блокиране от 25 ноември, включително и за ваксинираните граждани. Братислава обясни това с високата заболеваемост през последните седмици, критичната ситуация с хоспитализациите и ниския процент на ваксинации, предаде Ройтерс.

В съответствие с решението на правителството карантината ще засегне всички граждани на страната. През следващите няколко дни всички заведения и магазини за нехранителни стоки ще бъдат затворени, а част от учениците ще учат онлайн. Църквите ще бъдат затворени, въпреки че местните католици все пак ще имат възможност за изповед. Властите също така призоваха гражданите да се въздържат от пътувания из страната, а предприятията да преминат към дистанционен режим на работа.

Премиерът Едуард Хегер каза, че след десет дни властите може да облекчат ограниченията за тези, които са били ваксинирани или вече са имали коронавирус.

Той специално отбеляза факта, че увеличението на заболеваемостта струва доста скъпо на държавата.

Една хоспитализация струва 1200 евро, свързване с  кислороден апарат 12 000 евро, а ваксините струват 40 евро. Помислете за това“, цитира изявлението на премиера изданието Noviny.sk.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: