Оръжия, направени преди милион години, са намерени в Иран

Оръжия, направени преди милион години, са намерени в Иран Снимка: Tehran Times

В западната провинция на Иран, Керманшах, местни археолози се занимавали с полеви работи и случайно се натъкнали на много каменни оръжия

По предварителни данни те са направени преди почти милион години от отдавна изчезналия вид човек - Homo erectus, пише  Tehran Times.
 

По-подробно проучване на находката е извършено съвсем наскоро. Специалистите  изследвали каменни ножове, брадви, множество заготовки, които не са превърнати в ефективни древни инструменти. Анализът показва, че са направени през ранния палеолит. Все още не е възможно да се установи точната дата, но учените са склонни да смятат, че възрастта на находката е от 700 хиляди до милион години. Ако вземем предвид техническите характеристики и външния вид, то продуктите имат всички признаци на ашелската култура.

Археологът Саман Хейдари-Гуран отбеляза, че представители на Homo erectus биха могли да бъдат създателите на всички тези оръжия и инструменти. Този тип архаичен човек е изчезнал преди много хиляди години. Подобни продукти са произвеждани и от някои други ранни хора. Специалистите са ги намирали много пъти в Азия.


В същия случай археолозите отбелязват крушовидна форма на  каменните брадви, които открили. Тази особеност е била характерна именно за Homo erectus, както и за Homo heidelbergensis, които са имали някакво родство. Хейдари-Гуран отбелязва, че в продължение на 60 години никой не е откривал в Керманшах инструменти, направени през палеолита.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: