На Луната има достатъчно кислород, за да живеят 8 милиарда души

На Луната има достатъчно кислород, за да живеят 8 милиарда души Снимка: report.az

Земният спътник е един от най-изследваните обекти за полезни ресурси

Луната има много тънка атмосфера, смес предимно от водород, неон и аргон, която не може да поддържа живота на земни бозайници, вкл. хора. На Луната обаче всъщност има много кислород, но не в газообразна форма, а като съставка в т.нар. реголит – слой от скални отломки и фин прах, съдържащ основно силициев диоксид и други метални оксиди, който покрива цялата лунна повърхност. И този реголит е източникът на безценния за хорат кислород, пише sciencealert.com.

Въпросът е как да се извлече кислородът, за да се превърне в част от газообразната смес, която дишаме – земният въздух, съставен в по-ниските си пластове (до 400 км.) основно от азот и кислород.

Лунният реголит съдържа приблизително 45% кислород, който обаче е здраво свързан в минералите, съставляващи прахообразното лунно покритие. За да се разкъсат тези силни връзки, трябва да се вложи много енергия, напр. в електролиза – способ, чрез който извличаме примерно алуминий от втечнен алуминиев оксид и като страничен продукт получаваме кислород.  При една „лунната” електролиза би било обратното – ще получаваме кислород като основен продукт, а извлеченият втори елемент (алуминий, желязо, магнезий, силиций) ще бъде потенциално полезен страничен продукт.

Едно устойчиво производство на кислород на Луната крие две предизвикателства: преди всичко, да се пренесе необходимото оборудвне и след това - да се осигури достатъчно енергия - слънчева или от друг енергиен източник, достъпен на Луната, тъй като и процесът за втечняване на използвания оксид, и самата електролиза гълтат много енергия. Но първите крачки вече са направени.

Белгийският стартъп Space Applications Services преди няколко месеца обяви, че изгражда три експериментални реактора за производство на кислород чрез електролиза. Компанията очаква до 2025 г. съоръженията да стигнат до Луната като част от мисия за използване на ресурси на място (ISRU) на Европейската космическа агенция (ESA).

И струват ли си тези усилия? Колко кислород всъщност бихме могли да извлечем от Луната? Оказва се, че доста. Изчисленията на учените са стигнали до резултата, че само от горните 10 м на лунния регулит може да се извлече кислород, достатъчен да поддържа живота на 8 милиарда души в продължение на 100 000 години.

Разбира се, точното количество ще зависи от ефективността на техниката. Независимо от това, цифрата е невероятна и наистина звучи обещаващо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: